Klasyczna zupa kalafiorowa - przepis na szybkie i pyszne danie. Pamiętaj o młodych ziemniakach

Kalafior można przygotować na różne sposoby. Często pełni rolę przystawki, którą polewa się masłem zmieszanym z bułką tartą. My mamy jednak inny pomysł. Jest to zupa kalafiorowa. Przepis na zdrowe danie, które szybko zrobisz.

 Interesujesz się kulinariami? Więcej informacji znajdziesz na stronie gazeta.pl.

Zobacz wideo Kuchenne katastrofy. Jak uratować zbyt słoną lub za tłustą zupę? Jak wyczyścić przypalony garnek?

Kalafior jest bogaty w mnóstwo składników odżywczych. Zawiera witaminy oraz sole mineralne. Warzywo to ma również mało kalorii i kryje w sobie błonnik pokarmowy, co spodoba się osobom będącym na diecie. Posiada również związki roślinne, które zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwory lub choroby układu krążenia. Ogromną zaletą jest to, że można z niego przygotować wiele dań. Jednym z nich jest zupa kalafiorowa. Przepis na tę klasyczną potrawę warto sprawdzić i wykorzystać. Jej składniki można również zblendować, dzięki czemu stworzymy kremowe danie. 

Świąteczna sałatka jarzynowaPerfekcyjna sałatka jarzynowa. Magda Gessler ostrzega przed jednym składnikiem

Zupa kalafiorowa. Przepis z warzywami w składzie

Potrzebne produkty to:

  • średni kalafior,
  • 4 młode ziemniaki,
  • średnia marchew,
  • mała cebula,
  • szczypiorek,
  • 3 ząbki czosnku (jeśli go nie lubisz, możesz nie dodawać),
  • świeży koperek,
  • 1,5 litra bulionu mięsnego lub warzywnego,
  • 1/3 śmietany 30% lub 18%,
  • łyżka masła klarowanego,
  • sól, pieprz i kurkuma.

Kotlety z soczewicyKotlety z soczewicy. Pyszny i sycący obiad. Najważniejszy jest pierwszy krok

Zupa kalafiorowa. Przepis na zdrowe i ciepłe danie

  1. Umyj i obierz warzywa. Kalafior podziel na różyczki, ziemniaki pokrój w kostkę, a marchew w cienkie plasterki. Cebulę i czosnek posiekaj. Wszystko wrzuć do dużego garnka.
  2. Jarzyny zalej bulionem, dopraw solą, pieprzem oraz kurkumą.
  3. Gotuj na największym ogniu. Kiedy zupa się zagotuje, zmniejsz moc palnika do minimalnej i przykryj naczynie. Trzymaj garnek na piekarniku jeszcze przez 20 minut. Co jakiś czas mieszaj. 
  4. Posiekaj koperek i dodaj go do potrawy wraz z masłem klarowanym.
  5. Na koniec wlej zahartowaną śmietanę.
  6. Wyłącz zupę po kolejnym zagotowaniu.

Jeśli ci to odpowiada, możesz wcześniej podsmażyć cebulę na oliwie lub maśle i dodać ją przed zagęszczeniem zupy śmietaną. 

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Jak pomóc Ukrainie? Gazeta.pl łączy siły z PCPMGazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc

Więcej o: