Koperek to uniwersalna przyprawa stanowiąca dodatek do wielu dań obiadowych na polskich stołach. Można przyprawiać nim zupy, gotowane sałatki oraz warzywa, a już zwłaszcza ziemniaki. Sos powstały na bazie kopru, zachowując prozdrowotne właściwości (dzięki fosforowi, potasowi, wapniowi, żelazowi, magnezowi, miedzi, i tym podobne), znakomicie komponuje się smakowo z rybami, m.in. z dorszem.
Zobacz wideo Dorsz można podawać pod wieloma postaciami: oto przepis na dorsz pod kruszonką
Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl.
Dorsz w sosie koperkowym - niezbędne składniki
- filet z dorsza - ok. 400 g
- śmietanka 30% proc. - 200 ml;
- bulion drobiowy lub woda - zawartość połowy szklanki;
- masło - 2 łyżki;
- olej do smażenia - łyżka;
- mąka do sosu oraz do obtoczenia ryby;
- pęczek koperku;
- sok z cytryny;
- szczypta soli;
- szczypta pieprzu.
Przygotowanie krok po kroku dorsza w sosie koperkowym
- Rybę kroimy na mniejsze porcje, doprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy całość odrobią soku z cytryny. Obtaczamy w mące.
- Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, a następnie dodajemy dwie łyżki masła. Smażymy filety z obu stron, aż uzyskają złoty kolor. Przekładamy rybę na talerz - możemy odsączyć nadmiar tłuszczu za pomocą ręcznika papierowego.
- Kładziemy na patelnię jedną łyżkę mąki. Robimy zasmażkę, jednak nie dopuszczamy do zarumienienia masy. Powoli wlewamy bulion do mąki, cały czas mieszając. Na początku mogą z tego powstać grudki, jednak w miarę upływu czasu mąka powinna się rozpuścić.
- Powoli wlewamy śmietankę, nie przestając mieszać. Podgrzewamy, aż do momentu zgęstnienia sosu.
- Doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy umyty, pokrojony koperek. Mieszamy i przekładamy do sosu usmażone filety rybne.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.