Dorsz w sosie koperkowym. Delikatna ryba z kremowymi dodatkami - musisz jej spróbować

Dorsz, podobnie jak wiele innych ryb, jest bogatym źródłem kwasów tłuszczowych Omega-3 i Omega-6. Koperek natomiast wspomaga trawienie i działa antyoksydacyjnie. Podając dorsza z sosem koperkowym, zapewnimy sobie połączenie wartości odżywczych składników i zapewnimy wyborny smak.

Koperek to uniwersalna przyprawa stanowiąca dodatek do wielu dań obiadowych na polskich stołach. Można przyprawiać nim zupy, gotowane sałatki oraz warzywa, a już zwłaszcza ziemniaki. Sos powstały na bazie kopru, zachowując prozdrowotne właściwości (dzięki fosforowi, potasowi, wapniowi, żelazowi, magnezowi, miedzi, i tym podobne), znakomicie komponuje się smakowo z rybami, m.in. z dorszem.

Sos pasuje zarówno do mięs, jak i ryb, doskonale dopełnia dania z makaronem lub ziemniakamiSos koperkowy - jak go zrobić i do czego podawać? Sprawdzi się nie tylko do mięs

Zobacz wideo Dorsz można podawać pod wieloma postaciami: oto przepis na dorsz pod kruszonką

Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl.

Dorsz w sosie koperkowym - niezbędne składniki

  • filet z dorsza - ok. 400 g
  • śmietanka 30% proc. - 200 ml; 
  • bulion drobiowy lub woda - zawartość połowy szklanki; 
  • masło - 2 łyżki; 
  • olej do smażenia - łyżka; 
  • mąka do sosu oraz do obtoczenia ryby;
  • pęczek koperku;
  • sok z cytryny;
  • szczypta soli;
  • szczypta pieprzu.

Przygotowanie krok po kroku dorsza w sosie koperkowym

  1. Rybę kroimy na mniejsze porcje, doprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy całość odrobią soku z cytryny. Obtaczamy w mące.
  2. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, a następnie dodajemy dwie łyżki masła. Smażymy filety z obu stron, aż uzyskają złoty kolor. Przekładamy rybę na talerz - możemy odsączyć nadmiar tłuszczu za pomocą ręcznika papierowego.
  3. Kładziemy na patelnię jedną łyżkę mąki. Robimy zasmażkę, jednak nie dopuszczamy do zarumienienia masy. Powoli wlewamy bulion do mąki, cały czas mieszając. Na początku mogą z tego powstać grudki, jednak w miarę upływu czasu mąka powinna się rozpuścić.
  4. Powoli wlewamy śmietankę, nie przestając mieszać. Podgrzewamy, aż do momentu zgęstnienia sosu.
  5. Doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy umyty, pokrojony koperek. Mieszamy i przekładamy do sosu usmażone filety rybne.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Dorsz smażony w panierceDorsz w panierce, pieczony i we wrapie. Pyszny i prosty obiad na piątek

Więcej o: