Nie chwaląc się – to nasza najlepsza wersja starodawnej receptury. Przepis na nalewkę z aronii jest sprawdzony i godny polecenia, a sama aroniówka idealnie mocna i słodka jednocześnie. Domową nalewkę z aronii zrobicie bardzo szybko, bez zbędnego zamieszania i specjalistycznych sprzętów.
Interesujesz się kulinariami? Więcej informacji znajdziesz na stronie gazeta.pl.
Nalewka z aronii, przepis o wyjątkowych właściwościach odżywczych
Nalewkę z aronii można przygotować na wiele różnych sposobów. Ten napój przygotowuje się z dodatkiem miodu, cynamonu i wanilii, imbiru i kardamonu, goździków, pomarańczy czy cytryny. Dziś aronia została umieszczona w kategorii tzw. "superfood", czyli w grupie produktów o wyjątkowych właściwościach odżywczych. Co ważne jej właściwości nie zmienia obróbka termiczna, dlatego idealnie nadaje się na przetwory.
Najprostszy, a zarazem najlepszy – przepis na nalewkę z aronii
Jeśli chcecie zrobić więcej nalewki, to polecamy podwoić ilość wszystkich składników, by łatwiej było przeliczyć ich proporcje.
Najpierw należy dokładnie wymyć, odsączyć, osuszyć i zamrozić aronię, najlepiej na minimum 48 godzin. Zamrożone owoce aronii należy wsypać do dużego słoika i zalać je 0,5 l spirytusu wymieszanego z 0,5 litra zagotowanej i ostudzonej wody (spirytus wlewamy do wody!), aby nastaw nie zmętniał i odstawiamy na 4 tygodnie.
Po upływie pierwszych 4 tygodni zlewamy pierwszy nastaw, zasypujemy owoce cukrem i odstawiamy na 7 dni. Nie wylewamy nastawu, ponieważ będzie nam później potrzebny. W międzyczasie należy potrząsać słojem, aby rozpuścić cukier. Powstały w ten sposób syrop z owoców aronii należy przecedzić przez gazę lub tetrową pieluchę. Nalewka z aronii powinna leżakować np. w kuchennym schowku lub chłodnej i ciemniej piwniczce minimum kilka miesięcy a najlepiej pół roku, zanim osiągnie idealny smak.
Dodamy jeszcze, że filtracja nie jest konieczna. Można ją pominąć lub też przefiltrować nalewkę z aronii w dowolnym momencie, nawet po kilku miesiącach leżakowania. Jeśli zaś nalewka po kilkumiesięczny, leżakowaniu nie jest dla was wystarczająco słodka, to śmiało można do niej dosypać cukier lub wlać syrop cukrowy.
Zdrowie zamknięte w butelce – nalewka dobra na wszystko
Nalewka z aronii zawiera dużo witaminy C, witaminy B2, witaminy E i kwasu foliowego, a także minerałów: żelaza, wapnia, miedzi, jodu, manganu i boru. Nalewka z aronii ma wiele cennych dla zdrowia właściwości. Zawdzięcza je owocom aronii, których właściwości to łagodzenie dolegliwości związanych z chorobami układu pokarmowego. Aronia jest pomocna w przypadku przewlekłych bóli brzucha, nudności, wzdęć i zaparć. Natomiast sok z aronii wskazany jest w przypadku osób z zespołem jelita drażliwego, ponieważ łagodzi dokuczliwe objawy tego schorzenia. Dodatkowo aronia pozytywnie wpłynie na pracę trzustki i wątroby.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.