Zupa fasolowa - przepis. Na wędzonce jest najlepsza, ale jeden trik z boczkiem pogłębi jej smak

Zupa fasolowa to świetna opcja obiadowa dla fanów konkretnych smaków i entuzjastów pożywnych i sycących posiłków. Przepis na zupę fasolową jest prosty, ale jest pewien sposób, by zamienić ją w prawdziwy rarytas. Porządnie podsmażony i chrupiący boczek to jest to!

Więcej przepisów na polskie zupy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zupa fasolowa bardzo często gości na naszych stołach jako pożywny obiad dla całej rodziny i już nieco przyzwyczailiśmy się do jej smaku. Dziś nadszedł moment, by odczarować znaną zupę fasolową i dodać jej nieco charakteru. Wszyscy kochamy boczek, prawda? Pięknie podsmażony i chrupiący boczuś nada zupie fasolowej głębi i zamieni ją w rarytas. Zapraszamy do prostego przepisu na zupę fasolową "na bogato".

Zupa fasolowa - przepis:

Potrzebne składniki:

  • 500 g wędzonych żeberek
  • 300 g wędzonego boczku
  • 300-350 g fasoli typu Piękny Jaś
  • 3-4 ząbki czosnku
  • włoszczyzna: 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, 2 średnie cebule
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy
  • opcjonalnie: mąka do zasmażki

Zupa fasolowa - sposób przygotowania krok po kroku

  1. Przygotowanie zupy zacznij dzień wcześniej od namoczenia fasoli. Wsyp suchą fasolę do miski i zalej ja zimną wodą. Pozostaw na całą noc do namoczenia.
  2. Następnego dnia przygotuj wywar. Do większego garnka włóż żeberka podzielone na części. Zalej je wodą i zagotuj. Jak powstaną szumowiny, zdejmij je łyżką i dodaj kilka kulek ziela angielskiego oraz kilka listków laurowych i szczyptę soli. Gotuj na wolnym ogniu.
  3.  Warzywa obierz i pokrój na części. Dodaj do wywaru (oprócz cebuli) i gotuj do miękkości. Po ok. godzinie wyjmij warzywa z wywaru i dodaj odcedzoną i namoczoną fasolę.
  4. Boczek pokrój w kostkę lub paseczki. Następnie przełóż go na zimną patelnię i wytop z niego tłuszcz. Smaż do czasu, aż boczek zrobi się chrupiący. Następnie przełóż go do zupy.
  5. Na tłuszczu z boczku podsmaż posiekaną w kostkę cebulę. Kiedy delikatnie zbrązowieje, dodaj posiekany czosnek, chwilę jeszcze podsmażaj i przełóż do zupy.
  6. Na kolejnej suchej patelni przez chwilkę podsmaż majeranek, by uwolnił swój zapach (płaska łyżka powinna wystarczyć).
  7. Kiedy fasola będzie już miękka, czas na doprawianie. Dodaj podprażony majeranek, płaską łyżkę słodkiej papryki, pół łyżeczki ostrej papryki, sól oraz pieprz. Gotuj jeszcze przez 10 minut na średnim ogniu. Następnie dodaj zasmażkę, jeśli lubisz zasmażane zupy.

Taka fasolówka to mistrzostwo smaku. Podawaj ją gorącą z kromką świeżego chleba - lepszy obiad nie istnieje. Smacznego i miłego gotowania!

Zobacz wideo

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: