• Link został skopiowany

Kultowe ciasto pleśniak na każdą okazję. Robi furorę nietypowym połączeniem smaków

Ciasto pleśniak robi furorę na każdym spotkaniu rodzinnym. Jak przygotować pyszny deser, który zachwyci wszystkich bliskich?
Ciasto (zdjęcie ilustracyjne)
fot. Unsplash/ Maximilian Zahn

Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Ciasto pleśniak to prawdziwy klasyk wśród wypieków, który zasmakuje nawet osobom nieprzepadającym za słodyczami. Łączy w sobie bowiem cztery smaki - kruche ciasto z odrobiną soli, kwaskowy dżem porzeczkowy, lekko gorzkie kakao i słodką bezową piankę. Jak powiedziałby wujek Romek na imprezie rodzinnej: "dobre, takie nie za słodkie".

Ciasto pleśniak - składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 300 g zimnego masła
  • 5 jajek
  • 1-2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 3 łyżki cukru drobnego + 220 g do bezy
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 400-600 g dżemu porzeczkowego
Zobacz wideo Ciasto metrowiec - wiele warstw i jeszcze więcej kawałków

Sposób przygotowania

Do dużej miski wsypujemy 500 gramów przesianej mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia (można go przesiać razem z mąką), 3 łyżki cukru, cukier wanilinowy i szczyptę soli.

Rozdzielamy białka od żółtek. W misce umieszczamy pięć żółtek jajek, a białka odkładamy do osobnej miski do bezy. Kroimy 300 gramów masła na mniejsze kawałki, aby ciasto szybciej i łatwiej się wyrobiło.

Wszystkie składniki wyrabiamy przy pomocy miksera z hakami lub wyrobić ręcznie. Z ciasta formujemy zwartą kulę, którą następnie dzielimy na trzy kawałki - dwa większe i jeden mniejszy.

Jedną z większych części zagniatamy z kakao. Następnie wszystkie kule ciasta zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 1 h do schłodzenia.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C. Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 35 cm smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą lub wykładamy papierem do pieczenia.

Większą porcję jasnego ciasta trzemy na tarce, bezpośrednio na spód formy i lekko dociskamy. Smarujemy spód warstwą dżemu. Następnie trzemy równomiernie ciemną część ciasta.

Odłożonych pięć białek ubijamy chwilę na sztywno przy pomocy miksera. W połowie ubijania, zaczynamy stopniowo dodawać cukier. Następnie bezową pianę wykładamy na ciasto, a na wierzch ścieramy pozostałą część jasnego ciasta.

Ciasto pieczemy około 40 – 50 minut w temperaturze 180ºC, najlepiej bez termoobiegu. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i pozostawiamy w nim ciasto do wystudzenia. Zapobiegnie to gwałtownemu opadnięciu bezy. Pleśniak można kroić po całkowitym przestudzeniu. Smacznego!

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: