Ta surówka ze świeżych ogórków to bomba witaminowa. Przygotujesz ją szybko do obiadu

Szukasz alternatywy dla mizerii? Surówka ze świeżych ogórków może spełnić twoje wymagania. Jej smak wzbogacają naturalne dodatki, a przygotowanie nie zajmie ci więcej niż 15 minut.

Interesujesz się kulinariami? Więcej informacji znajdziesz na stronie gazeta.pl.

Zobacz wideo Pikle z awokado. Przepis na wspaniałą przystawkę w słoiku

Z wielu źródeł słyszymy, że warto jeść zdrowo, a wtedy organizm nam podziękuje. Które produkty możemy spożywać niemalże bez ograniczeń? Oczywiście, że warzywa, z których możemy przygotować różne dania. Jednym z nich jest wyjątkowa surówka ze świeżych ogórków. Z jej zrobieniem poradzi sobie nawet ktoś, kto unika gotowania jak ognia.

Surówka ze świeżych ogórków. Moc witamin i soli mineralnych na talerzu

Nie bez powodu ogórki to ulubione warzywa wielu osób. Są soczyste, mają ciekawy smak i zawierają wiele składników odżywczych. Ogromnym plusem jest fakt, że ze względu na niską kaloryczność można jeść je bez ograniczeń. To jednak nie wszystko. Czy wiedzieliście, że ten zielony cud natury odświeża oddech i pozytywnie wpływa na kondycję skóry? Spróbujcie zrobić też maseczkę do twarzy z tego składnika. 

Surówka ze świeżych ogórków. Zdrowe składniki, które pozytywnie wpłyną na organizm

Potrzebujesz:

  • duży ogórek świeży,
  • 2 łyżki posiekanego koperku,
  • ząbek czosnku,
  • łyżkę soku z cytryny,
  • 2 łyżki oliwy,
  • łyżeczkę nasion czarnuszki,
  • szczyptę soli i pieprzu.

Surówka ze świeżych ogórków. Przygotujesz ją w kilka minut

  1. Ogórek opłucz w zimnej wodzie i obierz. Pokrój go w plasterki, pokrój, posyp solą i odłóż na około 10 minut. Po tym czasie odciśnij warzywo z nadmiaru płynu - czyli dokładnie tak, jak w przypadku mizerii.
  2. Czosnek posiekaj lub przepuść przez praskę. Połącz go z sokiem z cytryny, oliwą i przyprawami. 
  3. Wymieszaj składniki razem i dodaj koperek. 
  4. Całość posyp ziarnami czarnuszki.

Surówkę podawaj w towarzystwie ryb lub grillowanego mięsa. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do jajek lub kotletów sojowych. 

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.