Drożdżowe bułeczki z nadzieniem cebulowo-ricottowym. Nietypowe połączenie smaków robi wrażenie

Katarzyna Bukowska podzieliła się z widzami "Dzień dobry TVN" przepisem na nadziewane bułeczki drożdżowe. Nietypowo nadziewane, bo cebulowo - ricottową konfiturą. Spróbujcie sami!

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Wypieki drożdżowe są co do zasady słodkie. Ale Katarzyna Bukowska z programu "Dzień dobry TVN" ma na nie inny pomysł. Jaki? Prezenterka przedstawiła sposób przygotowania bułeczek nadziewanych konfiturą z czerwonej cebuli i ricotty. 

Zobacz wideo Bułeczki z pieczarkową wkładką

Bułeczki drożdżowe nadziewane konfiturą z czerwonej cebuli i ricotty - składniki

Do przygotowania tego nietypowego dania potrzebne będą takie składniki:

Bułeczki:

  • drożdże - pół kostki,
  • jajka - 3 sztuki,
  • mąka - pół kilograma,
  • mleko (letnie) - 1 szklanka, 
  • cukier - 3 łyżki,
  • masło - pół kostki,
  • sól - pół łyżeczki.

Farsz (konfitura):

  • cebula (czerwona) - pół kilograma,
  • ricotta (twaróg) - ok. niecałe pół kilograma,
  • sok jabłkowy - ćwierć szklanki,
  • masło - 3 łyżki,
  • cukier (najlepiej brązowy) - 4 łyżki,
  • ocet balsamiczny - 3 łyżki,
  • przyprawy - pieprz, sól (pół łyżeczki), tymianek etc.

Bułeczki drożdżowe nadziewane konfiturą z czerwonej cebuli i ricotty - przepis

Instrukcja przyrządzenia wypieku Katarzyny Bukowskiej wygląda następująco:

  1. Przygotuj zaczyn z drożdży - połącz je z cukrem, mąką (2 łyżki wystarczą) i mlekiem;
  2. Miskę z zaczynem przykryj i odstaw na ok. 10 minut do ciepłego miejsca;
  3. Gdy zaczyn będzie gotowy, dodaj pozostałą mąkę wraz z masłem, solą i 2 całymi jajkami;
  4. Trzecie jajko rozbij osobno i oddziel żółtko od białka. Żółtko dołóż do ciasta;
  5. Wymieszaj ciasto, po czym wyrabiaj przez ok. 10 minut, po czym zostaw je na godzinę;
  6. Zajmij się cebulową konfiturą - cebulę (pokrojoną w półksiężyce) podsmaż na tłuszczu;
  7. Potem dodaj sok jabłkowy oraz sól i pieprz. Duś pod przykryciem przez ok. 15 minut;
  8. Po tym czasie zdejmij pokrywkę i dodaj cukier i ocet. Smaż ciągle mieszając, aż konfitura się skarmelizuje - woda ma odparować, a cebula zmięknąć;
  9. Konfiturę możesz teraz doprawić, jeśli chcesz, po czym zostaw ją do ostygnięcia;
  10. Ponownie zajmij się ciastem - wyrób je przez moment, podziel na trzy kawałki, z czego każdą na pięć części;
  11. Zrób z każdego kawałka placuszek ze wgłębieniem na środku;
  12. Gotowe placuszki zostaw do wyrośnięcia na ok. 15 minut;
  13. Posmaruj je roztrzepanym białkiem (tak, tym które zostało) i ułóż w środku placuszków po łyżce konfitury oraz ricotty;
  14. Bułeczki piecz w temperaturze 190°C przez około kwadrans.

Gotowe! Smacznego!

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: