Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Wypieki drożdżowe są co do zasady słodkie. Ale Katarzyna Bukowska z programu "Dzień dobry TVN" ma na nie inny pomysł. Jaki? Prezenterka przedstawiła sposób przygotowania bułeczek nadziewanych konfiturą z czerwonej cebuli i ricotty.
Zobacz wideo Bułeczki z pieczarkową wkładką
Bułeczki drożdżowe nadziewane konfiturą z czerwonej cebuli i ricotty - składniki
Do przygotowania tego nietypowego dania potrzebne będą takie składniki:
Bułeczki:
- drożdże - pół kostki,
- jajka - 3 sztuki,
- mąka - pół kilograma,
- mleko (letnie) - 1 szklanka,
- cukier - 3 łyżki,
- masło - pół kostki,
- sól - pół łyżeczki.
Farsz (konfitura):
- cebula (czerwona) - pół kilograma,
- ricotta (twaróg) - ok. niecałe pół kilograma,
- sok jabłkowy - ćwierć szklanki,
- masło - 3 łyżki,
- cukier (najlepiej brązowy) - 4 łyżki,
- ocet balsamiczny - 3 łyżki,
- przyprawy - pieprz, sól (pół łyżeczki), tymianek etc.
Bułeczki drożdżowe nadziewane konfiturą z czerwonej cebuli i ricotty - przepis
Instrukcja przyrządzenia wypieku Katarzyny Bukowskiej wygląda następująco:
- Przygotuj zaczyn z drożdży - połącz je z cukrem, mąką (2 łyżki wystarczą) i mlekiem;
- Miskę z zaczynem przykryj i odstaw na ok. 10 minut do ciepłego miejsca;
- Gdy zaczyn będzie gotowy, dodaj pozostałą mąkę wraz z masłem, solą i 2 całymi jajkami;
- Trzecie jajko rozbij osobno i oddziel żółtko od białka. Żółtko dołóż do ciasta;
- Wymieszaj ciasto, po czym wyrabiaj przez ok. 10 minut, po czym zostaw je na godzinę;
- Zajmij się cebulową konfiturą - cebulę (pokrojoną w półksiężyce) podsmaż na tłuszczu;
- Potem dodaj sok jabłkowy oraz sól i pieprz. Duś pod przykryciem przez ok. 15 minut;
- Po tym czasie zdejmij pokrywkę i dodaj cukier i ocet. Smaż ciągle mieszając, aż konfitura się skarmelizuje - woda ma odparować, a cebula zmięknąć;
- Konfiturę możesz teraz doprawić, jeśli chcesz, po czym zostaw ją do ostygnięcia;
- Ponownie zajmij się ciastem - wyrób je przez moment, podziel na trzy kawałki, z czego każdą na pięć części;
- Zrób z każdego kawałka placuszek ze wgłębieniem na środku;
- Gotowe placuszki zostaw do wyrośnięcia na ok. 15 minut;
- Posmaruj je roztrzepanym białkiem (tak, tym które zostało) i ułóż w środku placuszków po łyżce konfitury oraz ricotty;
- Bułeczki piecz w temperaturze 190°C przez około kwadrans.
Gotowe! Smacznego!
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.