Po drugie śniadanie sięgamy zazwyczaj poza domem. Nie zawsze mamy więc możliwość podgrzania przygotowanego wcześniej posiłku. Można oczywiście pokusić się o kupno gotowych dań, ale zdrowiej, jak i ekonomiczniej będzie przygotować lunch w domu.
Szukasz podobnych treści? Sprawdź Gazeta.pl
Jeśli gustujemy w drugich śniadaniach podawanych w wersji na słodko, wcale nie musimy bazować na sklepowych deserach. Równie szybko i łatwo przygotujemy w domu zdrowy i pełnowartościowy posiłek.
Owsianka
Płatki owsiane wymieszane z jogurtem naturalnym warto przygotować wieczorem i wstawić do lodówki. Dzięki temu napęcznieją i rano będą gotowe do spożycia. Tak przygotowaną owsiankę można podać ze świeżymi lub suszonymi owocami, a także bakaliami i orzechami. Można również polać ją miodem lub sokiem owocowym.
Naleśniki
Prawdziwy klasyk, który będzie świetną propozycją na pudełkowe drugie śniadanie. Usmażone cienkie placki można przełożyć dżemem, serkiem homogenizowanym, jogurtem lub masłem orzechowym.
Placki bananowe
Do ich przygotowania potrzebne są mocno dojrzałe banany, mąka i jajka. Rozgniecione banany łączymy z pozostałymi składnikami i smażymy z obu stron. Można uzupełnić je o wiórki kokosowe lub mak. Placuszki świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno, dlatego bez problemu można zabrać je ze sobą do pracy.
Propozycji na lunch w wersji wytrawnej nie brakuje. Do pudełka można zabrać ze sobą zarówno klasyczne kanapki, jak i nieco mniej oczywiste potrawy. Jakie?
Tortille z serkiem i warzywami
Wrapy posmarowane naturalnym serkiem kanapkowym i uzupełnione o warzywa będą dobrym wyborem na drugie śniadanie. Tak przygotowane danie łatwo zabrać ze sobą w pudełku, jest ono także lekkostrawne, zdrowe i apetyczne.
Kanapki w omlecie
Zamiast tradycyjnych kromek z dodatkami do pracy możemy zabrać kanapki z… omletu. Usmażony omlet wystarczy przełożyć warzywami, serem lub ulubioną wędliną i smaczna oraz zdrowa propozycja na lunch do pudełka gotowa.
Sałatka
Sałatki to jeden z najpopularniejszych wyborów na lunch w pracy. Trudno się dziwić, są smaczne, odżywcze i lekkie, bez problemu można je także zabrać ze sobą do pracy. Dobrym wyborem będzie z pewnością sałatka z serem typu feta. Gotowe śniadanie warto wzbogacić o podprażone pestki dyni lub słonecznika. Dzięki temu sałatka zostanie wzbogacona o zdrowe tłuszcze.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.