Grochówka - przepis na klasyczną zupę. Ten sposób sprawi, że będzie smakować jak wojskowa

Tradycyjna grochówka ma wielu amatorów. Ta zupa jest podawana nie tylko w domach, to także obowiązkowy punkt wielu plenerowych imprez. Jak ugotować najlepszą grochówkę?

Sycąca i pożywna grochówka jest jedną z najczęściej gotowanych polskich zup. Trudno się dziwić, dodatek sporej ilości boczku i kiełbasy sprawia, że zupa choć kaloryczna, jest też niezwykle smaczna. Jak przygotować wojskową grochówkę?

Zobacz wideo 3 pomysły na super proste zupy

Szukasz przepisów na smaczne zupy? Sprawdź Gazeta.pl

Z tych składników przygotujesz grochówkę, która smakuje jak prawdziwa wojskowa zupa. Co będzie potrzebne?

Przygotowanie grochówki nie jest trudne i skomplikowane, ale zupa powinna gotować się przez dłuższą chwilę, aby wydobyć z niej pełny smak i aromat.

Zupa fasolowa na wędzonce z boczkiemZupa fasolowa - przepis. Trik z boczkiem pogłębi jej smak

Składniki:

  • 2,5 szklanki grochu
  • opakowanie kości wieprzowych (ok. kilograma) lub żeberka
  • 30 dkg boczku
  • ulubiona kiełbasa
  • 3-4 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • ziele angielskie
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Groch namaczamy. Najlepiej zrobić to dzień wcześnie, aby był odpowiednio miękki. Do dużego garnka wkładamy umyte kości wieprzowe/żeberka i zalewamy zimną wodą. Gdy woda się zagotuje, dodajemy namoczony i przepłukany groch, a także pokrojoną w kostkę marchew i pietruszkę. Na tym etapie warto dodać również ziele angielskie oraz liście laurowe. Zmniejszamy ogień i gotujemy.

Smaczne i szybkie placuszki jogurtoweDrugie śniadanie, czyli placki jogurtowe z 6 składników. Idealne do lunch boxa

W międzyczasie na patelni smażymy boczek. Przesmażony dodajemy do gotującego się wywaru. Podsmażamy także pokrojoną w kostkę kiełbasę i również wrzucamy do garnka. W międzyczasie doprawiamy grochówkę solą, pieprzem, czosnkiem oraz ziołami. Na około 20 minut przed końcem gotowania dodajemy do zupy obrane i drobno pokrojone ziemniaki.

Grochówka zastąpi drugie danie. Ta zupa jest kaloryczna i syta

Tak przygotowana grochówka jest bardzo smaczna, ale dodatek boczku i smażonej kiełbasy sprawia, że danie zawiera sporą ilość kalorii. Grochówkę można podawać solo, ale najlepiej smakuje ze skibką świeżego, domowego chleba.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Jak pomóc Ukrainie? Gazeta.pl łączy siły z PCPMGazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc

Więcej o: