Żurek wielkanocny Magdy Gessler. Jeden składnik doda mu niesamowitej głębi

Wielkimi krokami zbliżają się Święta Wielkanocne. Jedną z potraw, bez której wielu z nas nie wyobraża sobie tych dni, jest aromatyczny żurek. Aby był wyjątkowy, warto skorzystać z porad kulinarnych autorytetów. Zdradzamy, jak robi go znana restauratorka Magda Gessler.

Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Magda Gessler jest gastronomicznym autorytetem wielu Polaków. Po jej przepisy sięgamy często wtedy, gdy zależy nam na sprawdzonych, pełnych smaku daniach. 

Żurek wielkanocny z przepisu cenionej restauratorki z pewnością przypadnie do gustu nawet koneserom tej zupy. Warto pamiętać, że jeśli chcemy bazować na własnoręcznie wykonanym zakwasie, powinniśmy przygotować co przynajmniej kilka dni przed świętami. Dla zabieganych sprawdzi się tez zakwas sklepowy, bowiem sercem tego dania jest specjalny składnik. Mowa o grzybach, a konkretniej suszonych prawdziwkach, które nadadzą naszej zupie wyjątkowego smaku. 

Żurek na Wielkanoc. Tego będziesz potrzebować

  • składniki na zakwas: 350 g mąki razowej, 4 ząbki czosnku, 4 liście laurowe, 6 kulek ziela angielskiego,
  • garść suszonych prawdziwków,
  • 1,5 l bulionu warzywnego,
  • 300 g sparzonej białej kiełbasy pokrojonej w kostkę lub plasterki,
  • 2 łyżki masła,
  • 4 jajka,
  • natka pietruszki,
  • 250 ml śmietany,
  • opcjonalnie: 2 ziemniaki,
  • 1 cebula,
  • majeranek, sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

1. Jeśli zdecydujesz się na własnoręczne przygotowanie zakwasu, wlej do wsyp do czystego naczynia mąkę i zalej wrzącą wodą. Wymieszaj, dodaj czosnek, ziele angielskie i liście laurowe. Przykryj gazą lub ściereczką, obwiąż gumką recepturką. Odstaw w ciepłe miejsce na kilka dni. Raz dziennie wymieszaj. Po 3-4 dniach, przecedź zakwas. Jeśli nie masz czasu, kup butelkę zakwasu w sklepie. Do przygotowania żurku z tego przepisu potrzebujesz około 1,5 szklanki zakwasu,

2. Na dnie garnka rozpuść masło. Dodaj pokrojone drobno grzyby i cebulę. Smaż, aż uzyskają złoty kolor, a następnie zalej bulionem. Następnie dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki (opcjonalnie). Gotuj około 15-20 minut,

3. Sparz białą kiełbasę. Powinna parzyć się około 15-20 minut. Następnie pokrój ją w plasterki lub w kostkę i odstaw na bok,

4. Do gotującej się zupy wsyp łyżeczkę majeranku, wyciśnięty ząbek czosnku i zakwas. Zagotuj,

5. Dodaj śmietanę, dopraw zupę solą i pieprzem i odstaw,

6. Jajka ugotuj na twardo,

7. Zupę serwuj z pokrojonym na ćwiartki jajkiem, łyżką kiełbasy i natką pietruszki. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.