Bajeczne donuty - przepis na słynne pączki z dziurką. Puszysta słodycz, którą od razu pokochasz

Amerykańskie pączki nie mają nadzienia, dzięki czemu łatwiej je upiec. Wszystko za sprawą kształtu oponki. Poznajcie więc bliżej słynne donuty, które w Polsce są coraz częściej nazywane "donatami".

Interesujesz się kulinariami? Więcej informacji znajdziesz na stronie gazeta.pl.

Zobacz wideo Pączki hiszpańskie - słodkie, wilgotne i mięciutkie

Mamy coś specjalnego dla wszystkich łasuchów, które kochają zajadać się pączkami. Ich amerykańska wersja, czyli donuty, pozbawiona jest nadzienia, ale ciasto ma lekką i puszystą konsystencję. Kształtem przypominają oponkę, a kolorowa polewa sprawia, że wyglądają bajecznie. Czy ktoś ma ochotę na donaty? 

Donaty - przepis zza oceanu, który robi furorę na całym świecie

Zastanawialiście się skąd tak naprawdę pochodzą donuty? Odpowiedź na to pytanie odkryto dopiero 9 lat temu. W 1800 roku żona barona Thomasa Dimesdale'a spisała recepturę na wyrób cukierniczy o nazwie dow nuts. Otrzymała ją od swojego przyjaciela, który specjalnie dla niej przetłumaczył przepis na lokalny przysmak hertfordshire nut. Było to ciastko z otworem w środku smażone w głębokim tłuszczu. Ciekawie również wygląda sprawa z nazewnictwem. Słowa donut po raz pierwszy użył Gregory Peck w 1900 r. w jednej ze swoich książek. Z kolei w Polsce coraz częściej można spotkać się z mówieniem donaty, czyli fonetyczną wersją amerykańskiego określenia pączków.

Donaty. Przepis z łatwo dostępnymi składnikami

Ciasto:

  • 1 i 1/3 szklanki mąki,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 15 g świeżych drożdży,
  • średnie jajko,
  • 1,5 łyżki cukru,
  • 40 g masła,
  • łyżka rumu.

Lukier:

  • szklanka cukru pudru,
  • 3 łyżki gorącej wody,
  • barwnik spożywczy,
  • posypki cukrowe.

Donaty. Przepis, dzięki któremu w łatwy sposób stworzysz ciekawy deser

  1. Ciepłe mleko wymieszaj z drożdżami, 4 łyżkami mąki i łyżką cukru. Rozczyn odstaw na 10 minut w ciepłe miejsce, by mógł wyrosnąć.
  2. Roztop masło i poczekaj, aż przestygnie. 
  3. W misce umieść mąkę, cukier, jajko i zaczyn drożdżowy. W trakcie wyrabiania stopniowo dodawaj zimne masło. Od razu po tym wlej łyżkę rumu. Wygniataj masę tak długo, aż poczujesz, że jest elastyczna.
  4. Ciasto przykryj ścierką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce.
  5. Ponownie zagnieć ciasto i rozwałkuj je na blacie posypanym mąką. Za pomocą kubka lub kieliszka wykrawaj otwory na środku. 
  6. Donaty zakryj ręcznikiem lub ścierką i odczekaj 30 minut. W tym czasie na patelni lub w garnku zagotuj dużo tłuszczu.
  7. Smaż z obu stron na złoty kolor przez około 2 minuty z każdej strony. Gotowe pączki kładź na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Pozostaw je do wystygnięcia.
  8. Donuty smaruj lukrem zrobionym z cukru pudru, wody i barwnika spożywczego. Całość udekoruj kolorową posypką.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.