Interesujesz się kulinariami? Więcej informacji znajdziesz na stronie gazeta.pl.
Zobacz wideo Pączki hiszpańskie - słodkie, wilgotne i mięciutkie
Mamy coś specjalnego dla wszystkich łasuchów, które kochają zajadać się pączkami. Ich amerykańska wersja, czyli donuty, pozbawiona jest nadzienia, ale ciasto ma lekką i puszystą konsystencję. Kształtem przypominają oponkę, a kolorowa polewa sprawia, że wyglądają bajecznie. Czy ktoś ma ochotę na donaty?
Donaty - przepis zza oceanu, który robi furorę na całym świecie
Zastanawialiście się skąd tak naprawdę pochodzą donuty? Odpowiedź na to pytanie odkryto dopiero 9 lat temu. W 1800 roku żona barona Thomasa Dimesdale'a spisała recepturę na wyrób cukierniczy o nazwie dow nuts. Otrzymała ją od swojego przyjaciela, który specjalnie dla niej przetłumaczył przepis na lokalny przysmak hertfordshire nut. Było to ciastko z otworem w środku smażone w głębokim tłuszczu. Ciekawie również wygląda sprawa z nazewnictwem. Słowa donut po raz pierwszy użył Gregory Peck w 1900 r. w jednej ze swoich książek. Z kolei w Polsce coraz częściej można spotkać się z mówieniem donaty, czyli fonetyczną wersją amerykańskiego określenia pączków.
Donaty. Przepis z łatwo dostępnymi składnikami
Ciasto:
- 1 i 1/3 szklanki mąki,
- 1/2 szklanki mleka,
- 15 g świeżych drożdży,
- średnie jajko,
- 1,5 łyżki cukru,
- 40 g masła,
- łyżka rumu.
Lukier:
- szklanka cukru pudru,
- 3 łyżki gorącej wody,
- barwnik spożywczy,
- posypki cukrowe.
Donaty. Przepis, dzięki któremu w łatwy sposób stworzysz ciekawy deser
- Ciepłe mleko wymieszaj z drożdżami, 4 łyżkami mąki i łyżką cukru. Rozczyn odstaw na 10 minut w ciepłe miejsce, by mógł wyrosnąć.
- Roztop masło i poczekaj, aż przestygnie.
- W misce umieść mąkę, cukier, jajko i zaczyn drożdżowy. W trakcie wyrabiania stopniowo dodawaj zimne masło. Od razu po tym wlej łyżkę rumu. Wygniataj masę tak długo, aż poczujesz, że jest elastyczna.
- Ciasto przykryj ścierką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce.
- Ponownie zagnieć ciasto i rozwałkuj je na blacie posypanym mąką. Za pomocą kubka lub kieliszka wykrawaj otwory na środku.
- Donaty zakryj ręcznikiem lub ścierką i odczekaj 30 minut. W tym czasie na patelni lub w garnku zagotuj dużo tłuszczu.
- Smaż z obu stron na złoty kolor przez około 2 minuty z każdej strony. Gotowe pączki kładź na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Pozostaw je do wystygnięcia.
- Donuty smaruj lukrem zrobionym z cukru pudru, wody i barwnika spożywczego. Całość udekoruj kolorową posypką.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.