Gołąbki - przepis na szybki obiad. Użyj tej kapusty, żeby ułatwić sobie pracę

Zawinięte w liście kapusty mielone mięso wymieszane z ryżem i przyprawami to obiadowa klasyka, po którą chętnie sięgają kolejne pokolenia. I choć każdy ma swój własny sposób na pyszne gołąbki, przepis, który prezentujemy, może być dobrą bazą do dalszych eksperymentów z tą potrawą.

Gołąbki można podawać na rozmaite sposoby. Ta potrawa świetnie smakuje zarówno w wersji z sosem, jak i podawana solo. Niektórzy traktują ją jako osobne danie, a jeszcze inni jako dodatek do ziemniaków lub pieczywa.

Zobacz wideo Przepis na gołąbki bez zawijania

Szukasz przepisów na smaczny obiad? Sprawdź Gazeta.pl

Jak przygotować gołąbki? Przepis, który ułatwi pracę w kuchni. Użyj tego rodzaju kapusty

Farsz na gołąbki można zawijać zarówno w liście białej, jak i czerwonej kapusty. W tym przepisie sugerujemy wybranie kapusty włoskiej. Jej grube, nieco karbowane liście ułatwią zawijanie farszu i nie będą się rwać.

Składniki:

  • 1 kg mielonego mięsa wieprzowego
  • 100 g ryżu (jedna torebka)
  • 1 włoska kapusta
  • 2 cebule
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
  • oregano

Gołąbki - sposób przygotowania

Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowany odstawiamy do wystudzenia. Do miski przekładamy mielone mięso, dodajemy do niego przyprawy oraz starte na tarce cebule. No końcu dodajemy wystudzony ryż. Całość mieszamy do połączenia się składników.

W dużym garnku gotujemy wodę. Z kapusty wycinamy głąb i wkładamy liście do gotującego się wrzątku. Zmniejszamy ogień i po chwili obracamy kapustę na drugą stronę. Gotujemy jeszcze przez chwilę, a następnie wyciągamy kapustę i ostawiamy do wystudzenia. Gdy ostygnie, delikatnie odrywamy liście i usuwamy z nich zgrubienia. Następnie do każdego wkładamy porcję mięsnego farszu i zawijamy.

Dno głębokiego garnka wykładamy niewykorzystanymi liśćmi kapusty, a na nich układamy gołąbki. Całość zalewamy wodą lub bulionem i gotujemy około godziny.

Gołąbki świetnie smakują z sosem. Jak przygotować pomidorową wersję?

Najczęściej wybieranym sosem, z którym podaje się gołąbki, jest sos pomidorowy. Dzięki niemu potrawa uzyskuje zupełnie inny charakter.

Składniki na sos:

  • litr bulionu mięsnego lub warzywnego
  • 300 ml passaty pomidorowej
  • 5 łyżek koncentratu pomidorowego
  • sól
  • 2 łyżeczki mąki

Przygotowanie:

Do gotującego się bulionu wlewamy passatę pomidorową i koncentrat pomidorowy. Mieszamy i doprawiamy do smaku. Gdy się zagotuje, dodajemy odrobinę rozpuszczonej w zimnej wodzie mąki, przez cały czas energicznie mieszając. Tak przygotowanym sosem polewamy przygotowane wcześniej gołąbki.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: