Gołąbki można podawać na rozmaite sposoby. Ta potrawa świetnie smakuje zarówno w wersji z sosem, jak i podawana solo. Niektórzy traktują ją jako osobne danie, a jeszcze inni jako dodatek do ziemniaków lub pieczywa.
Szukasz przepisów na smaczny obiad? Sprawdź Gazeta.pl
Farsz na gołąbki można zawijać zarówno w liście białej, jak i czerwonej kapusty. W tym przepisie sugerujemy wybranie kapusty włoskiej. Jej grube, nieco karbowane liście ułatwią zawijanie farszu i nie będą się rwać.
Składniki:
Gołąbki - sposób przygotowania
Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowany odstawiamy do wystudzenia. Do miski przekładamy mielone mięso, dodajemy do niego przyprawy oraz starte na tarce cebule. No końcu dodajemy wystudzony ryż. Całość mieszamy do połączenia się składników.
W dużym garnku gotujemy wodę. Z kapusty wycinamy głąb i wkładamy liście do gotującego się wrzątku. Zmniejszamy ogień i po chwili obracamy kapustę na drugą stronę. Gotujemy jeszcze przez chwilę, a następnie wyciągamy kapustę i ostawiamy do wystudzenia. Gdy ostygnie, delikatnie odrywamy liście i usuwamy z nich zgrubienia. Następnie do każdego wkładamy porcję mięsnego farszu i zawijamy.
Dno głębokiego garnka wykładamy niewykorzystanymi liśćmi kapusty, a na nich układamy gołąbki. Całość zalewamy wodą lub bulionem i gotujemy około godziny.
Najczęściej wybieranym sosem, z którym podaje się gołąbki, jest sos pomidorowy. Dzięki niemu potrawa uzyskuje zupełnie inny charakter.
Składniki na sos:
Przygotowanie:
Do gotującego się bulionu wlewamy passatę pomidorową i koncentrat pomidorowy. Mieszamy i doprawiamy do smaku. Gdy się zagotuje, dodajemy odrobinę rozpuszczonej w zimnej wodzie mąki, przez cały czas energicznie mieszając. Tak przygotowanym sosem polewamy przygotowane wcześniej gołąbki.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.