Ciasto banoffee - angielski deser bez pieczenia. Dwa składniki grają tu główną rolę

Ciasta to ulubione potrawy wielu z nas. Niestety wymagają pieczenia i sporej ilości czasu. Ale niekoniecznie wszystkie. Mamy przepis na ciasto banoffee - angielski smakołyk, który nie wymaga wielkiego przygotowania. Sprawdźcie sami.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Samo słowo banoffee to połączenie dwóch słów - banan i toffi. To właśnie te dwa składniki grają główne skrzypce w tym deserze. Sam przepis jest szybki i prosty w wykonaniu, a dodatkowo nie trzeba nic piec, co tylko ułatwia sprawę. 

Banoffee pie - pyszne i proste ciasto dla fanów słodkości. Podajemy przepisBanoffee pie - pyszne i proste ciasto dla fanów słodkości. Podajemy przepis

Ciasto banoffee - składniki

Składników jest zaledwie kilka:

  • ciasta (najlepiej markizy z kremem) - paczka,
  • masa kajmakowa - puszka,
  • banany - ok. 3 sztuk (zależy od wielkości bananów i formy do ciasta),
  • śmietana 36 proc. - opakowanie (małe),
  • twarożek mascarpone - ok. ćwierć kilo,
  • masło - ok. pół kostki,
  • kakao - kilka łyżek,
  • cukier puder - parę łyżek.

Dodatkowo można dodać czekoladę (gorzką, mleczną czy deserową).

Domowe mascarponeJak zrobić mascarpone? Dwa składniki, chwila pracy i trochę cierpliwości

Ciasto banoffee - przygotowanie

Wykonanie banoffee jest bardzo proste i wygląda tak:

  1. Przygotuj formę, w której umieścisz ciasto i wyłóż ją papierem do pieczenia,
  2. Ciastka rozdrobnij, możesz (acz nie musisz) je wymieszać z roztopionym masłem i czekoladą;
  3. Masę ciastkową ułóż na dnie formy, po czym umieść w lodówce na kwadrans;
  4. Schłodzoną bazę ciasta posmaruj warstwą masy kajmakowej. Wcześniej możesz ją zmieszać z rozpuszczoną czekoladą. Jednak nie jest to obowiązkowe;
  5. Banany pokrój w dowolne kawałki i ułóż je na kajmaku;
  6. Śmietanę ubij, dodając w międzyczasie cukier. 
  7. Do śmietany (sztywnej)  dodawaj mascarpone (po łyżeczce) i zmiksuj;
  8. Masę śmietankową nałóż na warstwę bananów;
  9. Wierzch obsyp kakao;

Całość schładzaj przynajmniej godzinę. Smacznego!

Zobacz wideo Tarta czekoladowa ze słonym karmelem [PRZEPIS]

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Jak pomóc Ukrainie? Gazeta.pl łączy siły z PCPMGazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc

Więcej o: