Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Samo słowo banoffee to połączenie dwóch słów - banan i toffi. To właśnie te dwa składniki grają główne skrzypce w tym deserze. Sam przepis jest szybki i prosty w wykonaniu, a dodatkowo nie trzeba nic piec, co tylko ułatwia sprawę.
Banoffee pie - pyszne i proste ciasto dla fanów słodkości. Podajemy przepis
Ciasto banoffee - składniki
Składników jest zaledwie kilka:
- ciasta (najlepiej markizy z kremem) - paczka,
- masa kajmakowa - puszka,
- banany - ok. 3 sztuk (zależy od wielkości bananów i formy do ciasta),
- śmietana 36 proc. - opakowanie (małe),
- twarożek mascarpone - ok. ćwierć kilo,
- masło - ok. pół kostki,
- kakao - kilka łyżek,
- cukier puder - parę łyżek.
Dodatkowo można dodać czekoladę (gorzką, mleczną czy deserową).
Jak zrobić mascarpone? Dwa składniki, chwila pracy i trochę cierpliwości
Ciasto banoffee - przygotowanie
Wykonanie banoffee jest bardzo proste i wygląda tak:
- Przygotuj formę, w której umieścisz ciasto i wyłóż ją papierem do pieczenia,
- Ciastka rozdrobnij, możesz (acz nie musisz) je wymieszać z roztopionym masłem i czekoladą;
- Masę ciastkową ułóż na dnie formy, po czym umieść w lodówce na kwadrans;
- Schłodzoną bazę ciasta posmaruj warstwą masy kajmakowej. Wcześniej możesz ją zmieszać z rozpuszczoną czekoladą. Jednak nie jest to obowiązkowe;
- Banany pokrój w dowolne kawałki i ułóż je na kajmaku;
- Śmietanę ubij, dodając w międzyczasie cukier.
- Do śmietany (sztywnej) dodawaj mascarpone (po łyżeczce) i zmiksuj;
- Masę śmietankową nałóż na warstwę bananów;
- Wierzch obsyp kakao;
Całość schładzaj przynajmniej godzinę. Smacznego!
Zobacz wideo
Tarta czekoladowa ze słonym karmelem [PRZEPIS]
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.
Gazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc