15:Pielmieni to tradycyjna potrawa, która swoje korzenie ma na Syberii i jest tam prawdziwym daniem regionu. Oryginalny farsz do tej odmiany pierogów robi się z surowego mięsa wieprzowego, które następnie owija się elastycznym ciastem. Tak przygotowane zwija się w kształt niewielkich podkówek i gotuje. Sprawdźcie, jakie składniki są potrzebne, by stworzyć to danie.
Szukasz więcej podobnych przepisów? Sprawdź Gazeta.pl
Składniki:
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy, dodajemy sól oraz olej. Do mąki wlewamy wodę i całość zagniatamy na elastyczne ciasto. Tak przygotowane ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy z niego niewielkie kółka.
Składniki:
Przygotowanie:
Czosnek przeciśnij przez praskę, a cebulę zetrzyj na najgrubszych oczkach tarki lub poszatkuj. Wymieszaj z surowym mięsem, a następnie dodaj przyprawy i żółtko. Całość ponownie wymieszaj i podlej niewielką ilością bulionu. Farsz powinien być zwarty i dość mokry.
Niewielkie porcje mięsnego farszu nakładaj na wykrojone kawałki ciasta i formuj w „podkówki". Pierogi gotuj w osolonym wrzątku około 2-3 minut od wypłynięcia.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.