Pielmieni - przepis na pierożki z mięsem. Podaj je w ten sposób, a goście będą zachwyceni

Pielmieni - przepis na te wywodzące się z Syberii pierożki warto wypróbować. Choć zrobienie ich jest nieco czasochłonne, warto poświęcić dłuższą chwilę, by móc cieszyć się ich niepowtarzalnym smakiem.

15:Pielmieni to tradycyjna potrawa, która swoje korzenie ma na Syberii i jest tam prawdziwym daniem regionu. Oryginalny farsz do tej odmiany pierogów robi się z surowego mięsa wieprzowego, które następnie owija się elastycznym ciastem. Tak przygotowane zwija się w kształt niewielkich podkówek i gotuje. Sprawdźcie, jakie składniki są potrzebne, by stworzyć to danie.

Zobacz wideo Przepis na sycące danie - panzerotti

Szukasz więcej podobnych przepisów? Sprawdź Gazeta.pl

Pielmieni - przepis na delikatne ciasto. Wystarczy tylko kilka składników, które z pewnością masz w swojej kuchni

Składniki:

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • Szklanka gorącej wody
  • 3 łyżki oleju
  • Łyżeczka soli

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy, dodajemy sól oraz olej. Do mąki wlewamy wodę i całość zagniatamy na elastyczne ciasto. Tak przygotowane ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy z niego niewielkie kółka.

Tarta ze szpinakiemTarta ze szpinakiem Ewy Wachowicz. Ważny jest dodatek włoskiego sera

Tradycyjny farsz do pielmieni. Zrobisz go z surowej wieprzowiny

Składniki:

  • 0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego (można zamienić je na wołowinę lub drób, a także wymieszać kilka rodzajów mięs)
  • 1 niewielka cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 żółtko
  • odrobinę bulionu do podlania
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Czosnek przeciśnij przez praskę, a cebulę zetrzyj na najgrubszych oczkach tarki lub poszatkuj. Wymieszaj z surowym mięsem, a następnie dodaj przyprawy i żółtko. Całość ponownie wymieszaj i podlej niewielką ilością bulionu. Farsz powinien być zwarty i dość mokry.

Niewielkie porcje mięsnego farszu nakładaj na wykrojone kawałki ciasta i formuj w „podkówki". Pierogi gotuj w osolonym wrzątku około 2-3 minut od wypłynięcia.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Jak pomóc Ukrainie? Gazeta.pl łączy siły z PCPMGazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc

Więcej o: