Sernik baskijski Roskosznego. Tak puszysty, że chmury mogą się schować

Wyobraź sobie letnie niebo, na którym gdzieniegdzie dostrzec można delikatne, jakby utkane z bitej śmietany chmury. Widzisz? Możesz mieć podobne skojarzenie, gdy na Twoim talerzu znajdzie się kawałek tego sernika. Michał Korkosz, znany pod pseudonimem Rozkoszny, doskonale wie, jak go zrobić.

Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Sernik baskijski to niekwestionowany król deserów. Uchodzi za najbardziej kremowy na świecie, a jego struktura przypomina delikatną piankę. Wiele osób porównuje go do chmurki, a serowa masa powinna dosłownie rozpływać się w ustach. Wnętrze trzyma w ryzach skarmelizowany, ciemny wierzch - to efekt pieczenia w wysokiej temperaturze. 

Sprawdziliśmy, jak sernik baskijski przygotowuje znany z doskonałych przepisów i pomysłów Michał Korkosz. Uwierzcie nam - sernik Rozkosznego to prawdziwa rozkosz. 

Sernik baskijski z przepisu Rozkosznego. Składniki

Korkosz używa do swojego przepisu tortownicy o średnicy 24 cm.

  • 750 g serka typu Philadelphia,
  • 250 g gęstego jogurtu greckiego odsączonego z serwatki,
  • 6 dużych jaj,
  • 3 łyżki masła,
  • 400 ml śmietany kremówki 36 proc.,
  • 1 płaska łyżeczka soli morskiej,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 180 g ulubionych ciasteczek (Rozkoszny używa ciastek z gorzką czekoladą).

Sposób przygotowania

1. Blaszkę wysmaruj dokładnie masłem, a następnie wyłóż papierem do pieczenia. Powinien wystawać 4 cm ponad formę,

2. Roztop pozostałe masło,

3. Do miski wrzuć ciasteczka i zblenduj dokładnie z roztopionym masłem. Ciasteczkową masę wyłóż do tortownicy. Ugnieć łyżką,

4. Piekarnik rozgrzej do 200 st. C. w trybie góra-dół. Kiedy osiągnie wymaganą temperaturę, włóż blaszkę z ciasteczkami i piecz przez około 5-6 minut,

5. Wyjmij blaszkę i podwyższ temperaturę do 240 st. C.,

6. Do dużej miski przełóż serek Philadelphia, cukier i jogurt. Utrzyj mikserem tak, aby masa stała się jednolita i aksamitna. Następnie, pojedynczo dodawaj jajka, cały czas miksując,

7. Na koniec dodaj śmietanę, wanilię i sól, dokładnie wymieszaj,

8. Na wystudzony spód wylej masę. Włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 30 minut,

9. Rozkoszny radzi, aby piec ciasto do momentu, kiedy "wierzch się skarmelizuje na kolor ciemno bursztynowy (możliwie, że nieregularnie np. tylko brzegi), a środek sernika będzie się trząść jak galareta, wydając się surowy w środku". Kucharz zapewnia, że masa zetnie się podczas studzenia,

10. Sernik powinno się najpierw wystudzić w temperaturze pokojowej, a następnie włożyć do lodówki na minimum 8 godzin. Niestety, wcześniej nie będzie miał jeszcze idealnej konsystencji,

11. Ciasto podawać solo, schłodzone. 

***

Przepis pochodzi z oficjalnej strony Rozkosznego. Znajdziesz go tutaj. 

Więcej o: