Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Sernik baskijski to niekwestionowany król deserów. Uchodzi za najbardziej kremowy na świecie, a jego struktura przypomina delikatną piankę. Wiele osób porównuje go do chmurki, a serowa masa powinna dosłownie rozpływać się w ustach. Wnętrze trzyma w ryzach skarmelizowany, ciemny wierzch - to efekt pieczenia w wysokiej temperaturze.
Sprawdziliśmy, jak sernik baskijski przygotowuje znany z doskonałych przepisów i pomysłów Michał Korkosz. Uwierzcie nam - sernik Rozkosznego to prawdziwa rozkosz.
Sernik baskijski z przepisu Rozkosznego. Składniki
Korkosz używa do swojego przepisu tortownicy o średnicy 24 cm.
1. Blaszkę wysmaruj dokładnie masłem, a następnie wyłóż papierem do pieczenia. Powinien wystawać 4 cm ponad formę,
2. Roztop pozostałe masło,
3. Do miski wrzuć ciasteczka i zblenduj dokładnie z roztopionym masłem. Ciasteczkową masę wyłóż do tortownicy. Ugnieć łyżką,
4. Piekarnik rozgrzej do 200 st. C. w trybie góra-dół. Kiedy osiągnie wymaganą temperaturę, włóż blaszkę z ciasteczkami i piecz przez około 5-6 minut,
5. Wyjmij blaszkę i podwyższ temperaturę do 240 st. C.,
6. Do dużej miski przełóż serek Philadelphia, cukier i jogurt. Utrzyj mikserem tak, aby masa stała się jednolita i aksamitna. Następnie, pojedynczo dodawaj jajka, cały czas miksując,
7. Na koniec dodaj śmietanę, wanilię i sól, dokładnie wymieszaj,
8. Na wystudzony spód wylej masę. Włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 30 minut,
9. Rozkoszny radzi, aby piec ciasto do momentu, kiedy "wierzch się skarmelizuje na kolor ciemno bursztynowy (możliwie, że nieregularnie np. tylko brzegi), a środek sernika będzie się trząść jak galareta, wydając się surowy w środku". Kucharz zapewnia, że masa zetnie się podczas studzenia,
10. Sernik powinno się najpierw wystudzić w temperaturze pokojowej, a następnie włożyć do lodówki na minimum 8 godzin. Niestety, wcześniej nie będzie miał jeszcze idealnej konsystencji,
11. Ciasto podawać solo, schłodzone.
***
Przepis pochodzi z oficjalnej strony Rozkosznego. Znajdziesz go tutaj.