• Link został skopiowany

Babka piaskowa - przepis idealny na Wielkanoc. Będzie puszysta i wilgotna, jeśli trochę ją upijesz

Babka piaskowa to królowa wielkanocnych wypieków. Kochamy ją za smak i łatwość wykonania. Przepis na babkę piaskową jest prosty, ale co zrobić, by była wilgotna i nie kruszyła się podczas krojenia? Wystarczy ją upić! Babka na pewno się nie pogniewa, gdy podlejesz ją trunkiem, a za to stanie się idealnie mięciutka i najlepsza na świecie.
Babka piaskowa
Dar1930 /Shutterstock

Więcej przepisów na ciasta wielkanocne znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Umówmy się: babka piaskowa to najlepsze ciacho i już. Najlepsze nie tylko za sprawą smaku, ale także przez banał wykonania - w zasadzie należy utrzeć wszystkie składniki i upiec. Ale niestety, czasem babka wychodzi sucha, kruszy się i szybko czerstwieje, a nic tak nie psuje wielkanocnego łasuchowania jak czerstwa i sucha babka. Dziś przychodzimy z przepisem, który sprawi, że problem suchej babki piaskowej odejdzie w zapomnienie. Od dziś babka piaskowa będzie zawsze puszysta, mięciutka i wilgotna jak marzenie, a to wszystko za sprawą... alkoholu. Tak! Wystarczy troszeczkę "upić" babkę, by była wilgotna i długo świeża. Nie martw się, alkohol nie będzie wyczuwalny w smaku - łapczywa babka wypije wszystko sama. Zapraszamy do przepisu, który musisz poznać przed Wielkanocą.

Babka piaskowa - przepis 

Potrzebne składniki:

  • 4 białka jaj
  • 7 żółtek jaj
  • ok. 180 g mąki pszennej typ 450 tzw. tortowej
  • 250 g cukru (polecam cukier trzcinowy)
  • 200 g masła (powinno być miękkie)
  • ok. 70 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sok z połowy cytryny
  • 3-4 łyżki mocnego alkoholu (wódki lub likieru migdałowego)

Babka piaskowa - sposób wykonania

  1. Przygotuj miskę i przełóż do niej żółtka. Dodaj cukier i za pomocą miksera ubij całość na jasną, puszystą masę, następnie stopniowo dodawaj ciepłe, miękkie masło.
  2. Do miski z ubitą masą przesiej mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksując na niewielkich obrotach, dodawaj mąkę ziemniaczaną. 
  3. Do małej miseczki lub szklanki wlej sok z cytryny i alkohol. Dokładnie wymieszaj i wlewaj małą strużką do ciasta, cały czas miksując.
  4. Następnie ubij białka na sztywną pianę i za pomocą szpatułki dodawaj ją stopniowo do reszty składników. Delikatnie zamieszaj całość, uważając, by nie uszkodzić struktury białek.
  5. Rozgrzej piekarnik do temperatury 190 stopni. Przygotuj formę do pieczenia i natłuść ją masłem i obsyp bułką tarta lub kaszą manną. Następnie wlej ciasto i piecz przez ok. 55 minut.

Taka babka jest pyszna, wilgotna i naprawdę długo pozostanie świeża. Ten wypiek spokojnie możesz zrobić na kilka dni przed Wielkanocą, bez obaw, że wyschnie lub zrobi się czerstwa. Jeśli jesteś fanem łatwych i smacznych wypieków, koniecznie zapamiętaj ten przepis na babkę piaskową. Smacznego!

Zobacz wideo

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: