Szybki deser z mascarpone. Postępuj według wskazówek, a wyjdzie idealnie kremowy i pyszny

Aksamitny, kremowy, słodki, a tym samym bardzo prosty w wykonaniu deser z bitej śmietany i serka mascarpone. Do powstałego kremu wystarczy dodać ulubione owoce, a zachwyt gości murowany. Będzie on idealnym dodatkiem nie tylko z okazji świąt, ale także na poobiedni deser z kubkiem ulubionej kawy.

O serku mascarpone jeszcze kilka lat temu nie słyszał prawie nikt. Ten włoski ser wkradł się do polskiej kuchni i wywołał wielką rewolucję smaku. Nic w tym dziwnego, ponnieważ jego smak jest wręcz fanomenalny i nadaje się zarówno jako dodatek do pizzy, a także słodka przekąska z ulubionymi lodami lub owocami. Możliwości jest ogrom. 

Ten włoski ser ma delikatny, słodkawy smak, dzięki czemu doskonale sprawdza się jako baza do deserów. Dziś przychodzimy z przepisem na szybki deser z mascarpone, który będzie idealny na co dzień i od święta.

Zobacz wideo Serniczki z patelni

Więcej przepisów na pyszne desery znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Składniki na szybki deser z mascarpone

  • jedno opakowanie śmietanki 30 proc.
  • jedno opakowanie serka mascarpone
  • 4 pełne łyżki cukru pudru
  • ulubione owoce sezonowe (np. borówki, jagody albo maliny), dobrze sprawdzą się również te z puszki (np. brzoskwinie)

Dobrze schłodzoną śmietankę umieszczamy w wysokim naczyniu i miksujemy na najwyższych obrotach, po chwili dodajemy cukier puder - nadal miksujemy. Kiedy śmietanka zrobi się puszysta jak chmurka, dodajemy serek mascarpone. Całość ponownie miksujemy na najwyższych obrotach.

Następnie gotowy deserek przekładamy do pucharków, dekorujemy wybranymi owocami i na około godzinę wstawiamy do lodówki. Ten szybki deser z mascarpone najlepiej smakuje schłodzony, dlatego po wyjęciu z lodówki od razu trzeba go podać. W upalne dni do deseru można dołożyć łyżkę ulubionego sorbetu.

Kremowy i śmietankowy. Jaki jest deser z serka mascarpone?

Mascarpone to serek, który pochodzi z północnych Włoch, a dokładnie z Lombardii. Jest jednak bardzo specyficznym rodzajem sera, wytwarza się go bowiem ze śmietanki, a nie z mleka krowiego jak to ma miejsce w przypadku większości innych serów. Mascarpone przez to, że jest tworzone ze śmietanki, ma nawet 80% więcej tłuszczu. Dlatego tak łatwo łączy się z innymi składnikami i nadaje im specyficznego smaku. Świetnie sprawdza się także jako dodatek do sosów, czy zup, a nawet sałatek, który może zastąpić nam właśnie śmietanę.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.