Szybki deser z mascarpone. Postępuj według wskazówek, a wyjdzie idealnie kremowy i pyszny

Aksamitny, kremowy, przepyszny i bardzo prosty deser z bitej śmietany i serka mascarpone. Krem z mascarpone wystarczy udekorować sezonowymi owocami i rozkosz dla podniebienia gwarantowana. Szybki deser z mascarpone sprawdzi się w każdej sytuacji.

Jeszcze nie tak dawno nikt w Polsce o nim nie słyszał. Dziś serek mascarpone cieszy się ogromną popularnością w naszym kraju. Ten włoski ser ma delikatny, słodkawy smak, dzięki czemu doskonale sprawdza się jako baza do deserów. Robimy z nim desery w pucharkach, owocowe, ciasta, a nawet torty. Trudno się dziwić zatem, że zwariowaliśmy na jego punkcie. Dziś przychodzimy z przepisem na szybki deser z mascarpone, który będzie idealny na co dzień i od święta.

Zobacz wideo Serniczki z patelni

Więcej przepisów na pyszne desery znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Składniki na szybki deser z mascarpone

  • 300 g śmietanki 30 proc.
  • 200 g serka mascarpone
  • 3 pełne łyżki cukru pudru
  • dowolne owoce sezonowe

Pyszny torcik bez pieczeniaTorcik bez pieczenia, czyli cytrynowo-migdałowa rozpusta. Zachwyt murowany

Dobrze schłodzoną śmietankę umieszczamy w wysokim naczyniu i miksuj dwie minuty mikserem, stopniowo zwiększając jego obroty. Gdy śmietanka zrobi się gęsta, powoli dodajemy cukier puder. Krem miksujemy jeszcze minutę – na najwyższych obrotach. Następnie gotowy serek przekładamy do pucharków, dekorujemy wybranymi owocami i na około godzinę wstawiamy do lodówki. Ten szybki deser z mascarpone najlepiej smakuje schłodzony.

Ciasto czekoladowe - pyszny klasyk idealny na przyjęcie i bez okazjiPrzepis na ciasto czekoladowe w sam raz do kawy. Dobre na "ostatnią chwilę"

Kremowy i śmietankowy. Jaki jest deser z serka mascarpone?

Mascarpone to serek, który pochodzi z północnych Włoch, a dokładnie z Lombardii. Jest jednak bardzo specyficznym rodzajem sera, wytwarza się go bowiem ze śmietanki, a nie z mleka krowiego jak to ma miejsce w przypadku innych tego typu produktów. Mascarpone przez to, że jest tworzone ze śmietanki, ma nawet 80% więcej tłuszczu. Dlatego też ma kremowy, śmietankowy smak i w dodatku jest nieco słodkawy. Przez to dodaje się go do różnego rodzaju deserów, ale nie tylko. Świetnie sprawdza się także jako dodatek do sosów, czy zup, a nawet sałatek, który może zastąpić nam właśnie śmietanę.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Jak pomóc Ukrainie? Gazeta.pl łączy siły z PCPMGazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc

Więcej o: