Zupa kartoflanka. Przepis na ziemniaczankę "z niczego", czyli z tego, co znajdziesz w piżarni

Kartoflanka, czyli zupa ziemniaczana to proste danie należące do kuchni polskiej. Można ją przyrządzić na wiele sposobów, w zależności od regionu Polski. Jeżeli nie macie danego dnia pomysłu lub czasu na wyszukane danie obiadowe, zawsze możecie ugotować kartoflankę.

O kartoflance mówi się, że to taka zupa "z niczego". Składa się z rzeczy łatwo dostępnych i często takich, które mamy już w spiżarni. Można przyrządzać ją z dodatkiem wędzonego boczku lub kiełbasy, jak i samych warzyw. Poniżej przedstawiamy  bardziej "wegetariańską" wersję tej zupy znanej od pokoleń.

Zobacz wideo Ziemniaki nie tuczą! Wprost przeciwnie, pomagają w przemianie materii

Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl.

Zupa kartoflanka: potrzebne składniki

  • ziemniaki  - 800 g
  • marchew - 2 szt.
  • pietruszka -1 szt.
  • seler - 1/4 szt.
  • bulion - 2 litry
  • masło - 2 łyżki
  • mąka - 2 łyżeczki
  • śmietana 18 proc. - 150 g
  • majeranek - 1 łyżeczka
  • sól - szczypta
  • szczypta pieprzu, liście laurowe, ziarna ziela angielskiego

Przygotowania kartoflanki krok po kroku:

  1. Ziemniaki, marchew, pietruszkę i seler obieramy, myjemy i kroimy w kostkę.
  2. Masło rozgrzewamy w rondlu, dodajemy warzywa, smażymy przez 7 minut, dodajemy gorący bulion.
  3. Wkładamy listki, ziele angielskie, łyżeczkę majeranku, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy przez 20-30 minut aż do momentu zmiękczenia ziemniaków i warzyw.
  4. Mąkę mieszamy ze śmietaną, rozprowadzamy niewielką ilością gorącej zupy i mieszając, wlewamy do rondla, gotujemy 2 minuty. Jeśli chcesz, możesz zblendować zupę, przerabiając ją na krem.

Czas przygotowania wynosi ok. 30 minut.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Agora SA