O kartoflance mówi się, że to taka zupa "z niczego". Składa się z rzeczy łatwo dostępnych i często takich, które mamy już w spiżarni. Można przyrządzać ją z dodatkiem wędzonego boczku lub kiełbasy, jak i samych warzyw. Poniżej przedstawiamy bardziej "wegetariańską" wersję tej zupy znanej od pokoleń.
Zobacz wideo
Ziemniaki nie tuczą! Wprost przeciwnie, pomagają w przemianie materii
Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl.
Zupa kartoflanka: potrzebne składniki
- ziemniaki - 800 g
- marchew - 2 szt.
- pietruszka -1 szt.
- seler - 1/4 szt.
- bulion - 2 litry
- masło - 2 łyżki
- mąka - 2 łyżeczki
- śmietana 18 proc. - 150 g
- majeranek - 1 łyżeczka
- sól - szczypta
- szczypta pieprzu, liście laurowe, ziarna ziela angielskiego
Przygotowania kartoflanki krok po kroku:
- Ziemniaki, marchew, pietruszkę i seler obieramy, myjemy i kroimy w kostkę.
- Masło rozgrzewamy w rondlu, dodajemy warzywa, smażymy przez 7 minut, dodajemy gorący bulion.
- Wkładamy listki, ziele angielskie, łyżeczkę majeranku, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy przez 20-30 minut aż do momentu zmiękczenia ziemniaków i warzyw.
- Mąkę mieszamy ze śmietaną, rozprowadzamy niewielką ilością gorącej zupy i mieszając, wlewamy do rondla, gotujemy 2 minuty. Jeśli chcesz, możesz zblendować zupę, przerabiając ją na krem.
Czas przygotowania wynosi ok. 30 minut.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.