Więcej przepisów na wielkanocne przysmaki znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Chrupiący boczek to hit wielkanocnego stołu i bije na głowę wszystkie inne pieczone mięsa. Wszystko przez chrupiącą skórkę i delikatne mięsko, które wręcz rozpływa się w ustach. Czas na prawdziwą rozpustę, tak pysznego mięsa nie jadłeś z całą pewnością. Cały sekret tkwi w sposobie pieczenia - poniżej wyjaśnimy ci, jak zrobić najlepsze mięso na Wielkanoc.
Mięso na Wielkanoc - chrupiący boczek
Potrzebne składniki:
- kilogramowy kawałek boczku wieprzowego ze skórą (najlepiej prosto od rzeźnika)
- 6-7 ząbków czosnku
- sól, pieprz
Sposób wykonania:
- Mięso dokładnie osusz ręcznikiem papierowym i za pomocą ostrego noża natnij skórę w kratkę. Nacinaj mięso na głębokość ok. 0,5 - 1 cm.
- Ząbki czosnku bardzo drobno posiekaj i rozetrzyj je na desce z odrobiną soli. Możesz także użyć moździerza.
- Mięso dokładnie natrzyj solą, pieprzem oraz roztartym czosnkiem z obu stron. Następnie owiń je folią aluminiową i odłóż na kilka godzin do lodówki (możesz odłożyć mięso na całą noc).
- Następnie rozgrzej piekarnik do temperatury 130 stopni i piecz boczek wciąż owinięty folią aluminiową przez 2 godziny. Następnie odwiń boczek z folii i przełóż do formy lub brytfanny, po czym zwiększ moc piekarnika do temperatury 200 stopni. Piecz przez 60-70 minut na środkowym ruszcie, skórą do góry.
- Kiedy skórka już lekko się podpiecze, przenieś boczek na górny ruszt piekarnika i piecz kolejne pół godziny. Podczas pieczenia uważaj, by skórka nie zaczęła się przypalać.
Taki boczek to prawdziwe niebo w gębie i przyzna to każdy, kto choć raz go spróbował. Koniecznie wypróbuj ten przepis na mięso na Wielkanoc, to przecież czas, kiedy należy się rozpieszczać. Smacznego!
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.