Mięso na Wielkanoc, czyli chrupiący boczek. Pyszniejszego nie jadłeś, ale ważny jest sposób pieczenia

Mięso na Wielkanoc jest tak samo nieodzowne jak karp w Wigilię. I choć przepisów na mięso na święta wielkanocne jest bez liku, z całą pewnością nasz jest najlepszy. Lubisz boczek? A co powiesz na boczek z bardzo chrupiącą skórką i aksamitnie delikatnym, wręcz maślanym wnętrzem? Cieknie ślinka? Oto właśnie chodzi. Zajrzyj do przepisu na najlepsze mięso na Wielkanoc.

Więcej przepisów na wielkanocne przysmaki znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Chrupiący boczek to hit wielkanocnego stołu i bije na głowę wszystkie inne pieczone mięsa. Wszystko przez chrupiącą skórkę i delikatne mięsko, które wręcz rozpływa się w ustach. Czas na prawdziwą rozpustę, tak pysznego mięsa nie jadłeś z całą pewnością. Cały sekret tkwi w sposobie pieczenia - poniżej wyjaśnimy ci, jak zrobić najlepsze mięso na Wielkanoc.

Mięso na Wielkanoc - chrupiący boczek

Potrzebne składniki:

  • kilogramowy kawałek boczku wieprzowego ze skórą (najlepiej prosto od rzeźnika)
  • 6-7 ząbków czosnku
  • sól, pieprz

Sposób wykonania:

  1. Mięso dokładnie osusz ręcznikiem papierowym i za pomocą ostrego noża natnij skórę w kratkę. Nacinaj mięso na głębokość ok. 0,5 - 1 cm.
  2. Ząbki czosnku bardzo drobno posiekaj i rozetrzyj je na desce z odrobiną soli. Możesz także użyć moździerza.
  3. Mięso dokładnie natrzyj solą, pieprzem oraz roztartym czosnkiem z obu stron. Następnie owiń je folią aluminiową i odłóż na kilka godzin do lodówki (możesz odłożyć mięso na całą noc).
  4. Następnie rozgrzej piekarnik do temperatury 130 stopni i piecz boczek wciąż owinięty folią aluminiową przez 2 godziny. Następnie odwiń boczek z folii i przełóż do formy lub brytfanny, po czym zwiększ moc piekarnika do temperatury 200 stopni. Piecz przez 60-70 minut na środkowym ruszcie, skórą do góry.
  5. Kiedy skórka już lekko się podpiecze, przenieś boczek na górny ruszt piekarnika i piecz kolejne pół godziny. Podczas pieczenia uważaj, by skórka nie zaczęła się przypalać.

Taki boczek to prawdziwe niebo w gębie i przyzna to każdy, kto choć raz go spróbował. Koniecznie wypróbuj ten przepis na mięso na Wielkanoc, to przecież czas, kiedy należy się rozpieszczać. Smacznego!

Zobacz wideo

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: