Dorsz to jedna z najchętniej wybieranych ryb, która często gości na polskich stołach. Nic dziwnego, jest delikatna i smaczna, można ją także przygotować na wiele różnych sposobów. Dziś zachęcamy do wypróbowania dorsza smażonego w cieście.
Sprawdź więcej podobnych przepisów na Gazeta.pl.
Do przygotowania ryby z poniższego przepisu można użyć zarówno świeżych, jak i mrożonych filetów z dorsza.
Składniki:
Przygotowanie:
Jeśli używamy mrożonych filetów z dorsza, trzeba najpierw całkowicie je rozmrozić oraz dokładnie osuszyć. Osuszone filety kroimy na mniejsze porcje, a następnie oprószamy solą i pieprzem cytrynowym.
Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy do niej przyprawy oraz jajko i mleko. Dokładnie mieszamy aż do połączenia składników, ciasto powinno być gęste i gładkie.
Na patelni rozgrzewamy olej, kawałki dorsza obtaczamy w cieście kilka razy i kładziemy na gorącym oleju. Smażymy z obu stron na złoty kolor.
Dorsz w takiej wersji będzie świetnym daniem obiadowym, idealnie nada się także jako imprezowa przystawka. Warto podawać go z jogurtowymi dipami. Dobrze smakuje również ze świeżym pieczywem.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.