Cynaderki - przepis z dawnych lat. Ten sos zamieni je w prawdziwie królewskie danie

Cynaderki w dawnych latach regularnie gościły na naszych stołach. Dziś niestety są już rzadziej spotykane, a wielka szkoda, bo odpowiednio przyrządzone potrafią być przepyszne. Dziś mamy prosty przepis na cynaderki w delikatnym, kremowym sosie musztardowym, którego nie powstydzi się nawet najlepsza restauracja.

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Cynaderki to po prostu nerki wieprzowe, wołowe lub cielęce. To danie było hitem w czasach PRL-u, niestety teraz gotuje się je coraz rzadziej, a wielka szkoda. Cynaderki w sosie musztardowym to danie, które zaskakuje swoją delikatnością i smakiem, a dziś mamy dla ciebie prosty przepis, w którym z całą pewnością się zakochasz. Co jest ważne podczas przygotowywania cynaderek? Obróbka - nereczki muszą się porządnie wymoczyć, inaczej mogą stać się gumowate.

Cynaderki w sosie musztardowym - przepis

Potrzebne składniki:

  • ok. 600 g nerek wieprzowych
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 10 dag cebuli 
  • musztarda francuska (2-3 łyżki)
  • natka pietruszki
  • masło
  • mąka pszenna
  • przyprawy: sól, pieprz, estragon, opcjonalnie szczypta ostrej papryki

Cynaderki - sposób wykonania:

  1. Zacznij od dokładnego oczyszczenia mięsa. Cynaderki przekrój na pół i usuń niepotrzebne żyłki i błonki. Następnie przełóż je do miski i zalej zimną wodą. Mocz je przez ok.  2-3 godziny, co jakiś czas wymieniając wodę. Do ostatniej wody, w której moczą się nerki, możesz dodać płaską łyżeczkę soli, ale nie jest to konieczne.
  2. Wymoczone cynaderki pokrój na mniejsze kawałki, osusz ręcznikiem papierowym i obtocz w mące pszennej.
  3. Na większej patelni porządnie rozgrzej 2 łyżki masła. Następnie dodaj połowę cynaderek i na dość dużym ogniu obsmaż je z obu stron. Podsmażone cynaderki przełóż na talerz. Następnie uzupełnij masło i obsmaż pozostałe nereczki.
  4. Na patelni po cynaderkach zeszklij posiekaną w piórka cebulę. Następnie dodaj cynaderki, dopraw solą i pieprzem i zalej wodą tak, by jedynie lekko je przykrywała. Dodaj musztardę, śmietanę oraz przyprawy. Duś na wolnym ogniu, aż mięso będzie zupełnie miękkie. Przed podaniem udekoruj natką pietruszki.

Cynaderki przygotowane w ten sposób smakują genialnie, a dodatkowo są łaskawe dla portfela. Jeśli nie masz pomysłu na dzisiejszy obiad, zainspiruj się naszym przepisem na cynaderki w sosie. Smacznego!

Zobacz wideo

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: