Szakszuka - przepis na obłędne śniadanie. Dopraw ją szczyptą tych przypraw, by podbić smak

Czy macie ochotę na kulinarną podróż w rejony Tunezji czy Jemenu? To właśnie stamtąd pochodzi danie, które łączy w sobie jajka i pomidory, czyli szakszuka. Przepis pozwoli wam na odkrycie nowego smaku.

Interesujesz się kulinariami? Więcej informacji znajdziesz na stronie gazeta.pl

Zobacz wideo Gnocchi. Przepis krok po kroku w kuchni Hapsa

Czy połączenie pomidorów z jajkami to dobry pomysł? Oczywiście, że tak i udowadnia to wiele kuchni świata. Szczególnie widoczne jest to w recepturach, które zostały stworzone na Bliskim Wschodzie. Oba składniki idealnie komponują się w pewnej potrawie. Jej nazwa po przetłumaczeniu na język polski oznacza mieszankę, a jest to szakszuka. Przepis na nią nie należy do trudnych. Potrzebujesz tylko kilku produktów i mniej niż 15 minut.

Szakszuka - przepis z składnikami pełnymi wartości odżywczych

Do wykonania potrzebne będą:

  • 2 średniej wielkości pomidory,
  • 2 jajka,
  • 0,5 ząbka czosnku,
  • 0,5 łyżki oliwy (oleju lub masła),
  • przyprawy: sól, pieprz, oregano (według uznania) oraz kmin rzymski i chilli.

Szakszuka - przepis na proste i mało czasochłonne danie

  1. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz je i pokrój na mniejsze kawałki (najlepiej w kosteczkę).
  2. Czosnek zetrzyj na tarce lub przeciśnij przez praskę. Podsmaż go przez chwilę na oliwie. Rób to na średniej mocy palnika.
  3. Na patelnię wrzuć pomidory i od razu dopraw je przyprawami. Wymieszaj wszystko i zwiększ ogień. Przez 4 minuty smaż warzywa bez mieszania. Wtedy pomidory zachowają swoją konsystencję, a o to szczególnie chodzi w przepisie. W innym przypadku powstanie przecier.
  4. Po tym czasie wbij jajka i je posól. Przykryj patelnię pokrywką i odczekaj 3 minuty. Możesz również wyłączyć gaz, gdy białka się zetną. 

Szakszuka lubi towarzystwo świeżej bazylii i bardzo dobrze się z nią komponuje. Danie możesz podawać wraz z pieczywem, na przykład bagietką, rogalem lub bułką. 

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.