Barszcz ukraiński - przepis na danie ze wschodu. Użyj tłustego mięsa, a smak będzie wyśmienity

Kuchnia ukraińska jest pełna rozmaitych smaków. Stamtąd pochodzą, chociażby wareniki, czy uwielbiany w naszym kraju barszcz ukraiński. Przepis na to danie może być inspiracją do zrobienia wyjątkowego obiadu. Zupa jest mięsno-warzywną mieszanką witamin i minerałów.

Interesujesz się kulinariami? Więcej informacji znajdziesz na stronie Gazeta.pl

Zobacz wideo Kopytka z pesto pietruszkowym

Zupa ta znana jest w kilku krajach słowiańskich. W Polsce najczęściej spożywa się ją przy wigilijnym stole i na stałe wpisała się w klimat świąt. Ojczyzną barszczu ukraińskiego jest Ukraina. To właśnie tam opracowano tradycyjną recepturę, którą wykorzystuje się w wielu polskich domach. Jak zrobić prawdziwy barszcz ukraiński? Ten przepis ci w tym pomoże. 

Barszcz ukraiński - przepis na tradycyjną potrawę. Wrzuć te skadniki, aby zachować oryginalną recepturę

Ukraińcy podsmażają warzywa przed wrzuceniem ich do garnka. Wiele gospodyń wykorzystuje również kiszoną kapustę zamiast białej, dzięki czemu nie trzeba już używać zakwasu. Ważne okazuje się być również mięso. Mieszkańcy Ukrainy gotują zupę na tłustych żeberkach. W Polskiej wersji używa się mniej produktów, a często pomijane są m.in. ziemniaki oraz fasola. 

Wykorzystaj ten przepis na barszcz ukraiński - zupę z wyjątkowymi składnikami. Z pewnością masz je w swojej kuchni

Potrzebne będą:

  • 600 g żeberek wędzonych lub surowych,
  • 6 większych buraków,
  • 3 litry wody,
  • 4 duże marchewki,
  • korzeń pietruszki,
  • 300 g kapusty kiszonej,
  • kilogram ziemniaków,
  • 2 puszki ugotowanej białej fasoli,
  • 1/4 korzenia selera,
  • 5 listków laurowych,
  • 10 kulek ziela angielskiego,
  • sól,
  • czarny pieprz,
  • 6 łyżek oliwy, masła lub oleju.

Barszcz ukraiński - przepis krok po kroku. Przygotuj się na dłuższe gotowanie

  1. Cebulę obierz i posiekaj. Wrzuć ją do dużego garnka i podsmaż na złoto.
  2. Do tego samego naczynia włóż mięso i zalej je zimną wodą. Od razu dodaj liście laurowe, sól i ziele angielskie. Gotuj pod przykryciem przez 45 minut.
  3. Obierz marchew, pietruszki, buraki oraz seler zetrzyj i podsmaż na oleju lub oliwie. Kilka minut w zupełności wystarczy.
  4. Drobno poszatkuj kapustę kiszoną.
  5. Warzywa włóż do garnka i dopraw. Całość trzymaj na palniku jeszcze przez 20-30 minut. W tym czasie obierz i pokrój ziemniaki w kostkę. Ugotuj je w osolonej wodzie. 
  6. Kiedy jarzyny będą miękkie, zmniejsz ogień do minimum i dodaj ugotowaną białą fasolę oraz ziemniaki razem z wodą. Przed wyłączeniem palnika dodaj szczyptę soli i pieprzu. 

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: