Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Niemal każdy lubi słodkie wypieki. Zwłaszcza na święta przygotowuje się je z dużym zaangażowaniem. Jednym z takich deserów jest wielkanocny baranek z ciasta. Prezentujemy prosty i szybki przepis na jego wykonanie.
Zobacz wideo Drożdżowy baranek - tradycyjna ozdoba i przysmak
Wielkanocny baranek z ciasta - składniki
Do upieczenia wielkanocnego baranka potrzebne są następujące składniki:
Ciasto:
- mąka - kilogram,
- drożdże - 100 g,
- woda (letnia) - cała szklanka,
- masło/margaryna - pół szklanki,
- cukier (zwykły) - 4 łyżki,
- sól - odrobina (do smaku).
Polewa:
- cukier puder - szklanka,
- sok z cytryny - 2 łyżki,
- mleko - 1 łyżka,
- czekolada/polewa czekoladowa.
Oczy baranka można zrobić na wiele sposobów: z ziaren pieprzu, ziela angielskiego, goździków, rodzynek, a nawet kupić gotowe, cukrowe oczka. Do tego na szyi można umieścić wstążkę (szmacianą lub z długiego żelka).
Pamiętaj też, aby przygotować sobie też specjalną formę do wypiekania takich baranków. Można ją dostać w dwóch wersjach - pełnego baranka 3D lub wypukłej jednej połowy (druga gładka).
Wielkanocny baranek z ciasta - przygotowanie
Przygotowanie świątecznego baranka wygląda następująco:
- Zrób zaczyn z wody, drożdży, cukru i ok. 10 dag mąki. Zostaw do wyrośnięcia;
- Gotowy zaczyn wymieszaj z resztą mąki i szczyptą soli. Wyrób ciasto;
- Dodaj jeszcze tłuszcz i znów wyrabiaj, aż ciasto będzie gładkie i samo zacznie odchodzić od rąk;
- Ciasto przykryj ściereczką/folią i zostaw do wyrośnięcia (podwojenia objętości);
- Barankową formę posmaruj tłuszczem, po czym przełóż do niej gotowe ciasto, tak, aby zajmowało połowę dostępnego miejsca;
- Dokładnie wypełnij drożdżową masą wszystkie wgłębienia w formie;
- Piecz w temperaturze ok. 200 st. C przez mniej więcej godzinę;
- Gdy ciasto się upiecze, zrób lukier z cukru pudru, soku cytrynowego i mleka;
- Oblej baranka polewą, a roztopioną czekoladą/polewą czekoladową pomaluj rogi i nosek;
- Na koniec umieść oczka zrobione w dowolny sposób i wstążkę. Gotowe!
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.