Drożdżowy baranek wielkanocny - szybki i prosty przepis na świąteczny klasyk

Wielkanoc kojarzy się z kurczaczkami, króliczkami, jajkami i barankiem. Ten symbol świąt jest przygotowywany z czekolady, cukru, masła, a nawet ciasta. Przedstawiamy prosty przepis na drożdżowego baranka wielkanocnego. Koniecznie go wypróbujcie!

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Niemal każdy lubi słodkie wypieki. Zwłaszcza na święta przygotowuje się je z dużym zaangażowaniem. Jednym z takich deserów jest wielkanocny baranek z ciasta. Prezentujemy prosty i szybki przepis na jego wykonanie. 

Zobacz wideo Drożdżowy baranek - tradycyjna ozdoba i przysmak

Wielkanocny baranek z ciasta - składniki

Do upieczenia wielkanocnego baranka potrzebne są następujące składniki:

Ciasto:

  • mąka - kilogram,
  • drożdże - 100 g,
  • woda (letnia) - cała szklanka,
  • masło/margaryna - pół szklanki,
  • cukier (zwykły) - 4 łyżki,
  • sól - odrobina (do smaku).

Polewa:

  • cukier puder - szklanka,
  • sok z cytryny - 2 łyżki,
  • mleko - 1 łyżka,
  • czekolada/polewa czekoladowa.

Oczy baranka można zrobić na wiele sposobów: z ziaren pieprzu, ziela angielskiego, goździków, rodzynek, a nawet kupić gotowe, cukrowe oczka. Do tego na szyi można umieścić wstążkę (szmacianą lub z długiego żelka). 

Pamiętaj też, aby przygotować sobie też specjalną formę do wypiekania takich baranków. Można ją dostać w dwóch wersjach - pełnego baranka 3D lub wypukłej jednej połowy (druga gładka). 

Wielkanocny baranek z ciasta - przygotowanie

Przygotowanie świątecznego baranka wygląda następująco:

  1. Zrób zaczyn z wody, drożdży, cukru i ok. 10 dag mąki. Zostaw do wyrośnięcia;
  2. Gotowy zaczyn wymieszaj z resztą mąki i szczyptą soli. Wyrób ciasto;
  3. Dodaj jeszcze tłuszcz i znów wyrabiaj, aż ciasto będzie gładkie i samo zacznie odchodzić od rąk;
  4. Ciasto przykryj ściereczką/folią i zostaw do wyrośnięcia (podwojenia objętości);
  5. Barankową formę posmaruj tłuszczem, po czym przełóż do niej gotowe ciasto, tak, aby zajmowało połowę dostępnego miejsca;
  6. Dokładnie wypełnij drożdżową masą wszystkie wgłębienia w formie;
  7. Piecz w temperaturze ok. 200 st. C przez mniej więcej godzinę;
  8. Gdy ciasto się upiecze, zrób lukier z cukru pudru, soku cytrynowego i mleka;
  9. Oblej baranka polewą, a roztopioną czekoladą/polewą czekoladową pomaluj rogi i nosek;
  10. Na koniec umieść oczka zrobione w dowolny sposób i wstążkę. Gotowe!

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Agora SA