Majonez - przepis idealny na Wielkanoc. Dodaj jeden składnik, a będzie puszysty i aksamitny

Zobacz, jak niezwykle szybko możesz zrobić majonez w domowych warunkach. To przepis, który można wykonać z kilku składników. Sama receptura jest dziecinnie prosta i co najważniejsze: szybka do zrobienia. Ten domowy sos przyda się szczególnie teraz, tuż przed Wielkanocą, jako obowiązkowy dodatek do jaj, sałatek, a nawet mięsa.

Majonez to podstawa wielu sosów, stosowana powszechnie w kuchniach całego świata. Jest dodatkiem do warzyw, jaj, a nawet pizzy. Ten wykonany własnoręcznie, w zaciszu każdej kuchni zaskoczy nie tylko domowników, ale wszystkich gości. Jest zdrowy, nie zawiera polepszaczy smaku i konserwantów. Puszysty, aksamitny i po prostu idealny, a jego wykonanie jest bajecznie proste i co najważniejsze nie zajmuje wiele czasu.

Zobacz wideo 4 sposoby na domowy majonez

Więcej przydatnych porad znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Majonez – przepis na domowy sos

Aby zrobić domowy majonez – przepis naprawdę łatwy w wykonaniu, potrzebujesz tylko kilku jajek (najlepsze te od kur z wolnego wybiegu), oleju (albo oliwy) oraz trochę cukru, soli, musztardy, octu lub soku z cytryny - aby wzbogacić jego smak. Przygotowanie tego domowego sosu wymaga jedynie posiadanie blendera.

Składniki:

  • 2 żółtka jaj (białka możesz zostawić na kogiel-mogiel, który uwielbiają wszystkie dzieci),
  • 1,5 szklanki oleju roślinnego lub oliwy
  • 1 łyżeczka musztardy ostrej np. Dijon (jeśli nie przepadamy za ostrzejszymi smakami możemy dodać np. musztardę sarepską);
  • łyżka stołowa soku z cytryny lub octu
  • 1/4 płaskiej łyżeczki soli

Skorupki jajek polać wrzątkiem, następnie oddzielić żółtka od białek. Potrzebny będzie wysoki pojemnik, do którego wrzucamy żółtka jaj, sól, musztardę oraz ocet lub sok z cytryny.

Sama "produkcja" domowego majonezu jest banalnie prosta, wystarczy włączyć mikser i stopniowo dodawać olej, cały czas ubijając składniki, aż masa stanie się gęsta, puszysta i jasna.

Majonez – przepis, którym zaskoczysz gości

Domowy majonez to idealny dodatek do sałatek i jajek ugotowanych na twardo. Serwuj go jako dip do nuggetsów, pieczonych frytek i innych dań. Doskonałą okazją do jego przygotowania jest np. Wielkanoc, kiedy szykujemy jajka faszerowane, sałatki, sosy, czy nawet babki majonezowe. Jednak nie wolno go używać zbyt długo. Domowy majonez nie ma konserwantów toteż maksymalny czas jego przydatności do spożycia to około tydzień - pod warunkiem że przechowujemy go w lodówce. 

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: