Idealnie danie na zimowy obiad - łazanki prosto z Białorusi. Pamiętaj o tym dodatku, który podkręci smak

Jesteście fanami tradycyjnych potraw z innych krajów? Jeśli tak, spróbujcie łazanek, które będą absolutnie obłędnym pomysłem na zimowy, grudniowy obiad. Ten przepis sprawi, że będziecie mogli przygotować je w domu - przyda się jeden dodatek, który podkręci smak tego jedzenia. Rozsmakujecie się w nim od pierwszego kęsa.

Łazanki to danie znane od dawna. Jest to szczególny rodzaj makaronu, który łączy się z boczkiem, grzybami oraz kapustą kiszoną. Mimo że ta tradycyjna potrawa gości na naszych stołach od wielu lat to nie Polska jest jej ojczyzną. Danie pochodzi oryginalnie... z Białorusi. Jak w takim razie zrobić tradycyjne łazanki? Ten przepis może w tym pomóc. Przygotujcie się więc na kulinarną wycieczkę za wschodnią granicę naszego kraju. Interesujesz się kulinariami? Więcej informacji znajdziesz na stronie Gazeta.pl.

Zobacz wideo Pieczone ziemniaczki z sosem czosnkowym i warzywami

Łazanki - przepis ze składnikami, które są łatwo dostępne. Część z pewnością masz w swojej kuchni!

Zaopatrz się w:

  • 2 szklanki makaronu typu łazanki,
  • 200 g boczku wędzonego (może też być podwędzana kiełbasa),
  • 2 cebule średniej wielkości,
  • 400 g kiszonej kapusty,
  • 150 g pieczarek lub innych grzybów,
  • 150 ml oleju, smalcu lub oliwy,
  • przyprawy: 3 ziela angielskie, 2 liście laurowe, szczypta soli, pieprzu i kminu rzymskiego.

Łazanki, przepis na tradycyjne białoruskie danie, którym możesz poczęstować swoich gości

Kapustę kiszoną odciśnij z nadmiaru wody i drobno poszatkuj. Włóż do garnka i dolej dwie szklanki wody. Dodaj również ziele angielskie oraz liście laurowe. Gotuj przez 25 minut pod przykryciem (czasem trzeba poczekać kilka minut dłużej, by kapusta stała się odpowiednio miękka), a następnie wystudź. W międzyczasie obierz i posiekaj cebulę. Pokrój również na drobne kawałki wybrane przez siebie grzyby. Podsmażaj je przez 25 minut na rozgrzanym oleju, oliwie lub smalcu.

Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Możesz też przygotować go samemu, jeśli masz odpowiednio dużo czasu. Dla zabieganych starczy wersja kupna. Teraz pora na dodatek, który doskonale podkręci smak łazanek. O czym mowa? O mięsie, którym może być boczek, słonina lub nawet podwędzana kiełbasa. Boczek pokrój w kostkę i wrzuć na patelnię z cebulą i grzybami i krótko podsmaż. Z przestudzonej kapusty wyjmij ziele angielskie i liście laurowe. Odciśnij też nadmiar wody. Warzywo przełóż do naczynia z resztą składników. Wszystko razem wymieszaj i smaż jeszcze przez 5 minut.

Na samym końcu dodaj ugotowany wcześniej makaron oraz przyprawy. W razie potrzeby możesz użyć więcej soli lub pieprzu. Smacznego!

Więcej o: