Meksykańska tortilla - przepis na danie domowej roboty. Sprawdzi się jako imprezowa przekąska

Tortilla to popularne danie kuchni meksykańskiej chętnie spożywane na mieście. Można również przygotować ją od podstaw w domu lub kupić gotową i komponować z różnymi składnikami. Proponowana przez nas wersja tortilli z kurczakiem zajmuje niewiele czasu (mniej niż pół godziny), a zaspokaja głód nie mniej skutecznie niż tradycyjne dania kuchni polskiej.

Tortilla to rodzaj płaskiego, okrągłego placka o średnicy od 6 do 30 cm należącego do kuchni meksykańskiej. Wyrabia się go z masy lub mąki kukurydzianej albo pszennej. Może być stosowana jako pieczywo lub baza do innych potraw. Proponowana przez nas tortilla z kurczakiem jest świetną opcją na obiad lub kolację dla całej rodziny. Może stanowić pożywne drugie śniadanie w szkole lub w pracy jako zamiennik dla kanapek. Świetnie sprawdzi się także jako propozycja na imprezę. 

Zobacz wideo Tortilla burger z sosem z serka śmietankowego barbecue z konopiami

Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl.

Meksykańska tortilla: składniki, z których stworzysz cztery spore porcje tego prostego dania

  • 4 tortille;
  • 300 g filetu z kurczaka;
  • sól, pieprz,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki;
  • szczypta ostrej papryki,
  • 1 łyżeczka oregano;
  • 1 łyżka mąki;
  • 1 jajko;
  • panierka typu panko (japońska panierka, czyli grubo starta i wysuszona bułka) lub bułka tarta;
  • olej roślinny do smażenia.

Lista dodatków:

  • sałata lodowa i rukola;
  • pomidor, ogórek, papryka;
  • ser żółty cheddar/ inny żółty ser;
  • czerwona cebula i szczypiorek.

Dodatkowo przygotuj ulubiony sos. Świetnie sprawdzą się: majonez, ketchup, sos pomidorowy lub sriracha.

Jak przygotować tortillę z kurczakiem? To bardzo proste!

  1. Filet z kurczaka kroimy na podłużne kawałki, doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą oraz oregano.
  2. Delikatnie oprószamy filet mąką, moczymy w roztrzepanym jajku, a na koniec w bułce tartej lub panko.
  3. Smażymy na złoty kolor na patelni z olejem, odkładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
  4. Placki tortilli podgrzewamy. Na środku kładziemy poszatkowaną sałatę, podsmażonego kurczaka, a także ulubione warzywa.
  5. Posypujemy tartym serem, dodajemy cebulę pokrojoną w piórka oraz rukolę.
  6. Całość polewamy ulubionym sosem.
  7. Posypujemy szczypiorkiem i zawijamy tortillę: najpierw dół, a następnie do środka dwa przeciwległe boki.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Agora SA