Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
To jedno z tych dań, które mogłabym jeść bardzo często. Gęsta, aromatyczna i sycąca - taka jest właśnie zupa gulaszowa. Możesz dodać do niej to, co lubisz najbardziej. Podsmażone warzywa oraz mięso zmienią całkowicie smak zupy. Koniecznie zastosuj ten patent w trakcie gotowania. Do dzieła!
Zobacz wideo
Zupa gulaszowa - pyszna i pożywna
Zupa gulaszowa - przepis
Składniki:
- 500-700 g mięsa wieprzowego (łopatka, karkówka )
- pieprz, sól, papryka wędzona, pieprz cayenne, ziele angielskie, liść laurowy
- papryka czerwona (2 sztuki)
- ziemniaki (pół kilo)
- pieczarki (całe opakowanie 500 g)
- marchewka (2 sztuki)
- pietruszka (2-3 sztuki)
- cebula (2 sztuki)
- seler
- czerwone wino (pół szklanki)
- bulion lub woda (2,5-3 litry)
- koncentrat pomidorowy (3 łyżki)
- pomidory w puszce (1 opakowanie)
- odrobina masła
- czerwona oraz biała fasola (po jednej puszce)
Sposób przygotowania:
- Na samym początku przygotuj duży garnek. Pokrój mięso oraz warzywa w kostkę.
- Do garnka wrzuć odrobinę masła, cebulkę, pieczarki oraz mięso. Smaż przez chwilkę, następnie dodaj pozostałe warzywa.
- Do warzyw dodaj wino, liść laurowy, ziele angielskie i gotuj całość na wolnym ogniu.
- Po kilku minutach do garnka wlej bulion i poczekaj aż się zagotuje.
- Następnie dodaj koncentrat pomidorowy oraz pomidory.
- Dopraw wszystkimi przyprawami i gotuj na małym ogniu przez 40-50 min, aż mięso oraz ziemniaki będą miękkie.
- Na sam koniec dodaj odcedzoną fasolę. Wymieszaj całość.
Zupa gulaszowa to pyszne danie. Posmakuje każdemu bez względu na wiek. Dobrze komponuje się ze świeżym pieczywem. Smacznego!
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.