Zupa gulaszowa - przepis na rozgrzewający obiad. Krok ze smażeniem podkręci smak

Codziennie zastanawiasz się, co podać na obiad? Co ugotować, aby smakowało całej rodzinie? Dobrym pomysłem może być przygotowanie sycącej zupy gulaszowej. Dobrej jakości mięso i odpowiedni dobór warzyw to podstawa, aby danie było udane. Z kolei krok z podsmażeniem składników zapewni zupie głęboki i wyrazisty smak.

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

To jedno z tych dań, które mogłabym jeść bardzo często. Gęsta, aromatyczna i sycąca - taka jest właśnie zupa gulaszowa. Możesz dodać do niej to, co lubisz najbardziej. Podsmażone warzywa oraz mięso zmienią całkowicie smak zupy. Koniecznie zastosuj ten patent w trakcie gotowania. Do dzieła!

Zobacz wideo Zupa gulaszowa - pyszna i pożywna

Zupa gulaszowa - przepis

Składniki:

  • 500-700 g mięsa wieprzowego (łopatka, karkówka )
  • pieprz, sól, papryka wędzona, pieprz cayenne, ziele angielskie, liść laurowy
  • papryka czerwona (2 sztuki)
  • ziemniaki (pół kilo)
  • pieczarki (całe opakowanie 500 g)
  • marchewka (2 sztuki)
  • pietruszka (2-3 sztuki)
  • cebula (2 sztuki)
  • seler
  • czerwone wino (pół szklanki)
  • bulion lub woda (2,5-3 litry)
  • koncentrat pomidorowy (3 łyżki)
  • pomidory w puszce (1 opakowanie)
  • odrobina masła
  • czerwona oraz biała fasola (po jednej puszce)

Sposób przygotowania:

  1. Na samym początku przygotuj duży garnek. Pokrój mięso oraz warzywa w kostkę.
  2. Do garnka wrzuć odrobinę masła, cebulkę, pieczarki oraz mięso. Smaż przez chwilkę, następnie dodaj pozostałe warzywa. 
  3. Do warzyw dodaj wino, liść laurowy, ziele angielskie i gotuj całość na wolnym ogniu.
  4. Po kilku minutach do garnka wlej bulion i poczekaj aż się zagotuje.
  5. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy oraz pomidory.
  6. Dopraw wszystkimi przyprawami i gotuj na małym ogniu przez 40-50 min, aż mięso oraz ziemniaki będą miękkie.
  7. Na sam koniec dodaj odcedzoną fasolę. Wymieszaj całość. 

Zupa gulaszowa to pyszne danie. Posmakuje każdemu bez względu na wiek. Dobrze komponuje się ze świeżym pieczywem. Smacznego!

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.