Jajka faszerowane - przepis klasyczny, w którym się rozsmakujesz. Dodaj do farszu te produkty

Wielkanoc bez jajek jest jak... lato bez słońca. Jajka to prawdziwy symbol tych świąt. Najczęściej podaje się je w białym barszczu, ale często spotykaną propozycją są także jajka faszerowane. Przedstawiamy klasyczny przepis na to danie, który można jednak dowolnie modyfikować. Sprawdźcie sami!

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Jajka faszerowane są prawdziwym daniem must have wielkanocnego stołu. Przygotowuje się je na wiele sposobów, choć baza zazwyczaj pozostaje taka sama. Prezentujemy Wam przepis na podstawową wersję tej potrawy, którą możecie dowolnie rozszerzyć. 

Zobacz wideo Jajka faszerowane

Jajka faszerowane - składniki, których potrzebujesz, aby wyczarować podstawową wersję tej potrawy

Bazę pod jajka faszerowane stanowi tylko kilka składników. Jeśli masz w lodówce majonez, musztardę oraz oczywiście jajka, bez problemu stworzysz tę potrawę. 

  • jajka (ugotuj tyle, ile porcji potrzebujesz),
  • majonez - ok. pół łyżeczki na porcję,
  • musztarda - ok. pół łyżeczki na porcję,
  • sól i pieprz do smaku.

Niekiedy do majonezu dodaje się jogurt naturalny bądź śmietanę. To nieco łagodzi smak farszu. Dodatek jogurtu naturalnego znacznie obniża także kaloryczność tej potrawy.

Tak przygotujesz bazę pod jajka faszerowane. Z tym przepisem poradzi sobie nawet osoba bez doświadczenia w kuchni!:

  1. Jajka ugotuj na twardo i przekrój na pół. Wydrąż żółtka, a białka odłóż na bok;
  2. Żółtka rozdrobnij i wymieszaj z majonezem, musztardą i przyprawami na gładką masę;
  3. Taką masą wypełnij wydrążone białka jaj. Gotowe.

Jajka faszerowane - pomysły na dodatki, które urozmaicą smak tej potrawy. Jest ich naprawdę sporo

Powyższy przepis to tradycyjna wersja tej potrawy. Można ją nieco urozmaicić, dodając do niej rozmaite składniki. Niektóre tylko podbiją smak, a inne pozwolą wyczarować zupełnie nowe danie. Oto lista przykładowych propozycji:

  • szczypiorek,
  • suszone pomidory,
  • wędlina (drobno pokrojona),
  • awokado,
  • kiełki,
  • ryby - łosoś, tuńczyk czy śledź,
  • twaróg,
  • mielone orzechy włoskie,
  • pieczarki,
  • buraczki,
  • rzodkiewka,
  • ser pleśniowy,
  • kawior,
  • krewetki,
  • papryka,
  • rzeżucha,
  • kapary,
  • chrzan,
  • śliwki.

Warto próbować i tworzyć własne smakowe kombinacje, które przypadną do gustu Wam i Waszym bliskim.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: