Więcej przepisów na dania z krewetkami znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Dania z krewetkami pasują w zasadzie na każdą okazję, począwszy od rodzinnego obiadu, przez wizytę wymagającej teściowej na romantycznej kolacji kończąc. Przepisów na krewetki jest mnóstwo, a dziś mamy dla ciebie przepis na makaron z krewetkami, obok którego nie sposób przejść obojętnie. 20 minut i wspaniałe danie gotowe, ale pamiętaj o winie - owoce morza uwielbiają białe wino.
Makaron z krewetkami - przepis, który pokochasz
Potrzebne składniki:
- mrożone krewetki (ok. 300-400 g)
- 200 g makaronu spaghetti lub tagliatelle
- duża garść szpinaku
- 3 ząbki czosnku
- 6-7 suszonych pomidorów
- szklanka białego wytrawnego wina
- sól, pieprz, szczypta oregano
- masło
- opcjonalnie: starty parmezan
Makaron z krewetkami - sposób wykonania:
- Najpierw rozmroź krewetki. Następnie obierz je ze skorupki i osusz ręcznikiem papierowym. W międzyczasie zagotuj wodę na makaron. Ugotuj go al dente i zachowaj chochelkę wody, w której się gotował.
- Przygotuj większą patelnię i rozgrzej na niej łyżkę masła. Kiedy masło będzie gorące, dodaj krewetki. Kiedy zaczną zmieniać kolor, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażaj całość 4-5 minut.
- Do krewetek dodaj szpinak oraz suszone pomidory pokrojone w kostkę. Kiedy szpinak zmięknie, dodaj sól, pieprz i oregano. Podsmażaj, aż krewetki będą gotowe.
- Na patelnie dodaj makaron oraz odrobinę wody, w której się gotował. Całość dokładnie wymieszaj, następnie wlej ok. 200 ml białego wina. Duś na średnim ogniu, aż alkohol całkowicie odparuje. Przed podaniem posyp natką pietruszki oraz startym parmezanem.
Taki makaron to niebo w gębie. Spróbuj i przekonaj się sam. Smacznego!
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.