Mleko bez laktozy - co sprawia, że jest słodsze od zwykłego? Wiemy, kto powinien po nie sięgać

Często i chętnie sięgamy nabiał. Wielu z nas wybiera jednak mleko bez laktozy, które smakiem nieco różni się od tego klasycznego. Czy zastanawialiście się, czemu jest od niego słodsze? To "sprawka" pewnego procesu, któremu napój podlega.

Interesujesz się kulinariami? Więcej informacji znajdziesz na stronie Gazeta.pl

Zobacz wideo Czym jest mleko modyfikowane? Jak dobrać odpowiedni produkt?

Mleko krowie, chociaż jest źródłem wielu składników odżywczych, nie jest wskazane dla każdego. Część społeczeństwa zmaga się z różnymi uczuleniami, które wykluczają ten produkt z ich diety. Mleka nie powinny spożywać m.in. osoby z nietolerancją laktozy, czyli cukru mlecznego. Świetną alternatywą dla takich osób są napoje roślinne. Jest jednak jeszcze jedna, o wiele tańsza opcja, czyli mleko bez laktozy. 

BigosCzy bigos jest zdrowy i ma wartości odżywcze? Obalamy mity

Dlaczego mleko bez laktozy jest słodsze od zwykłego? Wyjaśniamy!

Przewód pokarmowy człowieka wydziela enzym o nazwie laktaza. Rozkłada on laktozę na galaktozę i glukozę, czyli cukry proste, które łatwiej strawić. Osoby z nietolerancją laktozy nie posiadają tego enzymu. Z myślą o nich stworzono mleko, które zawiera tylko glukozę i galaktozę. 

Mleko pozbawiono laktozy podczas specjalnego procesu, w którego trakcie za pomocą enzymu laktazy rozbijano dwucukier na mniejsze części.

Cukry proste są słodsze, dlatego też mleko bez laktozy nieco różni się smakiem od zwykłego. Proces rozkładania wpływa również na wygląd napoju. Staje się ono nieco ciemniejsze. To nie ma jednak wpływu na jego przydatność do spożycia.

Herbata - jak ją parzyć, by nie była gorzka? Cztery zasadyHerbata jest niesmaczna? Być może źle ją parzysz. Eksperci wskazują cztery zasady

Mleko bez laktozy. Czy warto je pić? Zdecydowanie!

Mleko bez laktozy uzupełnia poziom wapnia i białka u osób z nietolerancją. Spożywanie tego napoju dostarcza organizmowi wielu ważnych witamin i soli mineralnych. Można go używać także w kuchni. Tak samo dobrze sprawdza się jako składnik przepisów kulinarnych. Warto mieć jednak na uwadze, że jest ono nieco słodsze od tradycyjnej wersji, dlatego osoby niegustujące w bardzo słodkich deserach, powinny dodać do wypieków nieco mniej cukru.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Jak pomóc Ukrainie? Gazeta.pl łączy siły z PCPMGazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc

Więcej o: