• Link został skopiowany

Szarpana wieprzowina - amerykański przepis. Mięso będzie soczyste, jeśli wypróbujesz ten sposób

Testowanie receptur z różnych stron świata może być świetną zabawą. Tym razem wybierzemy się do Ameryki, a na tapet weźmiemy... szarpaną wieprzowinę. Ten sposób na przygotowanie mięsa pochodzi właśnie stamtąd, a dzięki temu przepisowi można przygotować ją we własnym domu. Będzie smakowała wprost obłędnie!
Szarpana wołowina - przepis
Unsplash.com

Interesujesz się kulinariami? Więcej przepisów znajdziesz na stronie Gazeta.pl.

Zobacz wideo Szaszłyki z kurczaka w stylu tandoori z sosem jogurtowo-miętowym

Mięso można przyrządzać na różne sposoby. Nie musimy ograniczać się tylko do kotletów mielonych, skrzydełek, czy gotowania na parze. Jeśli chcesz spróbować czegoś nowego, co na dodatek jest bardzo popularne na drugim końcu świata, świetnym wyborem będzie szarpana wieprzowina. Przepis przeniesie cię do Ameryki Północnej, a konkretnie jej południowych stanów, bo to właśnie stamtąd pochodzi ta potrawa. Receptura pozwoli na uzyskanie soczystego mięsa, które będzie rozpływać się w ustach.

Szarpana wołowina. Przepis, który z pewnością zasmakuje koneserom mięsnych dań

Przygotuj więc:

  • kilogram karkówki lub łopatki wieprzowej,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 3 cebule,
  • 3 łyżki ketchupu,
  • 3 łyżki papryki wędzonej,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 2 łyżki musztardy,
  • 5 łyżek oleju (plus olej do smażenia),
  • sól i pieprz.

Szarpana wołowina - przepis prosto z kuchni amerykańskiej. Rozsmakujesz się w nim

  1. Przygotuj marynatę. W tym celu olej wymieszaj z przyprawami (papryką, solą i pieprzem). Następnie natrzyj nią pokrojone na grubsze kawałki mięso. Wieprzowinę odstaw na co najmniej kilka godzin do lodówki. Najlepiej będzie, jeśli zostawisz ją tam na noc.
  2. Mięso smaż na głębokiej patelni w sporej ilości oleju. W tym czasie obierz i posiekaj cebulę. To samo zrób z czosnkiem. 
  3. Wieprzowinę przełóż na talerz i podsmaż warzywa. Kiedy będą już zeszklone, wrzuć mięso. 
  4. Dolej trochę wody i zmniejsz moc palnika do minimum. Patelnię przykryj pokrywką i duś składniki przez 3 godziny. Pamiętaj o tym, że trzeba uzupełniać płyn, który wyparuje.
  5. Zawartość przerzuć do naczynia żaroodpornego i porwij wieprzowinę na mniejsze części.
  6. Całość zalej sosem zrobionym z ketchupu, musztardy i sosu sojowego.
  7. Zakryj naczynie i włóż je na godzinę do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni. Po upływie tego czasu zdejmij pokrywę i piecz mięso jeszcze przez 30 minut. 

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.plkobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: