Sernik z rosą - pyszne ciasto z bezową pianką. Dzięki temu sposobowi zawsze pojawi się rosa

Przepisów na sernik jest wiele, ale tylko jeden daje w efekcie ciasto o niezwykłym wyglądzie. Tym deserem jest sernik z rosą - delikatnie serowe i ze złocistymi kropelkami wygląda (i smakuje) wspaniale. Bez problemu zrobicie je sami.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Gdy potrzebujecie ciasta nie tylko pysznego, ale wyjątkowo urodziwego, wybór powinien paść na sernik z rosą. To lekkie i pyszne ciasto łatwo zrobicie sami. Przepis jest tak skonstruowany, że sernik nie może nie wyjść.

Zobacz wideo Sernik z 3 składników

Sernik z rosą - składniki

Do upieczenia tego ciasta potrzebne takie składniki jak:

Kruche ciasto:

  • mąka - ćwierć kilograma,
  • masło - niecałe 3/4 kostki,
  • jajka - 1 całe i 2 żółtka,
  • cukier puder - pół szklanki,
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka.

Masa serowa:

  • twaróg (mielony) - kilogram,
  • jajka - 2 całe i 4 żółtka,
  • mleko - 2 szklanki,
  • olej - pół szklanki,
  • budyń (w proszku) - 2 opakowania,
  • cukier (zwykły) - szklanka,
  • cukier (waniliowy) - 2 opakowania.

Beza:

  • białka jaj - 6 sztuk,
  • cukier (drobny) - szklanka,
  • sól - odrobina do lepszego ubicia piany.

Sernik z rosą - przygotowanie

Kruchy spód:

  1. Składniki na spód zagnieć na gładkie i zwarte ciasto;
  2. Schłódź je w lodówce przez ok. kwadrans;
  3. Po tym czasie wyjmij i piecz w formie do ciasta w temperaturze 180 st. C przez ok. 15 minut.

Masa serowa:

  1. Składniki na masę serową ubić na gładką, bardzo rzadką masę;
  2. Wyłożyć na podpieczony spód;
  3. Piec w temperaturze 170 - 180 st. C przez ok. godzinę.

Beza:

  1. 10 minut przed końcem pieczenia ciasta zrób bezę;
  2. Ubij białka z dodawanym stopniowo cukrem i odrobiną soli na gładką i błyszczącą masę;
  3. Masę bezową połóż na wysunięty z piekarnika sernik. Na powierzchni bezy zrób widelcem ozdobne fale;
  4. Piecz dalej, ale nie więcej niż kwadrans - beza ma pozostać pianką, żeby pojawiła się rosa; Przez pierwsze 15 - 20 minut studź sernik w piekarniku, potem wyjmij na stół;
  5. Po ok. 30 - 40 minutach będą się pojawiały złote kropelki rosy, które są niczym innym, jak karmelizowanym cukrem;
  6. Sernik przechowuj w lodówce.

Co zrobić, żeby rosa pojawiła się na serniku? Nie przesuszyć bezy w zbyt dużej temperaturze. Jeśli sernik będzie pieczony za długo, bądź temperatura będzie zbyt wysoka - rosa może się nie zrobić. Po dodaniu bezy do ciasta lepiej nieco zmniejszyć temperaturę i powoli suszyć białka.

Smacznego!

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: