Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Gdy potrzebujecie ciasta nie tylko pysznego, ale wyjątkowo urodziwego, wybór powinien paść na sernik z rosą. To lekkie i pyszne ciasto łatwo zrobicie sami. Przepis jest tak skonstruowany, że sernik nie może nie wyjść.
Zobacz wideo Sernik z 3 składników
Sernik z rosą - składniki
Do upieczenia tego ciasta potrzebne takie składniki jak:
Kruche ciasto:
- mąka - ćwierć kilograma,
- masło - niecałe 3/4 kostki,
- jajka - 1 całe i 2 żółtka,
- cukier puder - pół szklanki,
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka.
Masa serowa:
- twaróg (mielony) - kilogram,
- jajka - 2 całe i 4 żółtka,
- mleko - 2 szklanki,
- olej - pół szklanki,
- budyń (w proszku) - 2 opakowania,
- cukier (zwykły) - szklanka,
- cukier (waniliowy) - 2 opakowania.
Beza:
- białka jaj - 6 sztuk,
- cukier (drobny) - szklanka,
- sól - odrobina do lepszego ubicia piany.
Sernik z rosą - przygotowanie
Kruchy spód:
- Składniki na spód zagnieć na gładkie i zwarte ciasto;
- Schłódź je w lodówce przez ok. kwadrans;
- Po tym czasie wyjmij i piecz w formie do ciasta w temperaturze 180 st. C przez ok. 15 minut.
Masa serowa:
- Składniki na masę serową ubić na gładką, bardzo rzadką masę;
- Wyłożyć na podpieczony spód;
- Piec w temperaturze 170 - 180 st. C przez ok. godzinę.
Beza:
- 10 minut przed końcem pieczenia ciasta zrób bezę;
- Ubij białka z dodawanym stopniowo cukrem i odrobiną soli na gładką i błyszczącą masę;
- Masę bezową połóż na wysunięty z piekarnika sernik. Na powierzchni bezy zrób widelcem ozdobne fale;
- Piecz dalej, ale nie więcej niż kwadrans - beza ma pozostać pianką, żeby pojawiła się rosa; Przez pierwsze 15 - 20 minut studź sernik w piekarniku, potem wyjmij na stół;
- Po ok. 30 - 40 minutach będą się pojawiały złote kropelki rosy, które są niczym innym, jak karmelizowanym cukrem;
- Sernik przechowuj w lodówce.
Co zrobić, żeby rosa pojawiła się na serniku? Nie przesuszyć bezy w zbyt dużej temperaturze. Jeśli sernik będzie pieczony za długo, bądź temperatura będzie zbyt wysoka - rosa może się nie zrobić. Po dodaniu bezy do ciasta lepiej nieco zmniejszyć temperaturę i powoli suszyć białka.
Smacznego!
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.