Omlet z szynką - przepis na smaczne śniadanie dla małych i dużych. Będzie puszysty, jeśli zrobisz go w ten sposób

Omlet z szynką to świetna opcja na śniadanie, które będzie smakować i na długo dodawać energii. Przygotowanie wydaje się banalne, ale istnieje pewien prosty sposób, by omlet był delikatny i puszysty i wcale nie chodzi o proszek do pieczenia.

Więcej przepisów na smaczne śniadania znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Omlet z szynką może być naprawdę pysznym daniem, i choć wiele osób traktuje ten jajeczny placek nieco po macoszemu, dziś pokażemy ci, jak go odczarować. Żeby twój omlet był delikatny i puszysty, wystarczy po prostu ubić białka. Żadna soda, żaden proszek do pieczenia, tylko jajka, szynka i przyprawy i pyszne śniadanie gotowe.

Omlet z szynką - przepis na idealne śniadanie

Potrzebne składniki

  • 2 jajka
  • 3 plastry ulubionej szynki (polecam parmeńską)
  • 1 czubata łyżka mąki
  • 1 łyżka mleka
  • sól, pieprz, szczypta oregano

Omlet - sposób wykonania:

  1. Plastry szynki pokrój w kostkę i podsmaż ją na maśle, aż się zarumieni.
  2. Białka oddziel od żółtek. Z białek ubij pianę. Żółtka wlej do miski. Dodaj mąkę i mleko oraz przyprawy. Całość wymieszaj.
  3. Do żółtek dodaj pianę z białek oraz podsmażoną szynkę. Delikatnie wymieszaj masę szpatułką, by nie popsuć struktury białek.
  4. Na patelni, na której smażyła się szynka, rozgrzej masło. Wlej masę na omlet i smaż go z obu stron, aż apetycznie się przyrumieni.

Nic tak dobrze nie smakuje rano, jak puszysty omlet z szynką. Zrób go koniecznie, jeśli potrzebujesz zastrzyku energii. Smacznego!

Zobacz wideo

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: