Łatwe odmierzenie suchych składników jest możliwe. Pomoże w tym ten prosty trick z TikToka

Jak za jednym zamachem pozbyć się grudek, np. z mąki i prawidłowo odmierzyć składniki potrzebne do ciasta? Ten banalnie prosty chwyt podpatrzony na TikToku nie dość, że umożliwi jedno i drugie, to jeszcze ogranicza ryzyko, że narobicie sobie niepotrzebnego bałaganu w kuchni.

Jeśli chodzi o ciasta domowej roboty, a także, np. zwykłe naleśniki - suche składniki mają duże znaczenie. Często przepis wymaga tego, aby przesiać niektóre z nich przez sitko w celu pozbycia się grudek. Ma to zapewnić odpowiednio gładką konsystencję ciasta. Okazuje się jednak, że nie potrzeba osobnych narzędzi do odmierzania i przesiewania składników: wystarczy trzepaczka kuchenna.

Zobacz wideo Tzw. kuchenne katastrofy to żadne katastrofy: oto, jak sobie z nimi radzić

Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl

Proste odmierzanie składników. Na czym polega trik z trzepaczką kuchenną?

Sara, użytkowniczka TikToka zaskoczyła ludzi, udostępniając nagranie, w którym najpierw chwyta trzepaczkę, a następnie zanurza ją w półproduktach potrzebnych do naleśników. Nic dziwnego, prawda? Ale to właśnie za pomocą trzepaczki przekłada je do miski! Dzięki jednemu prostemu trikowi Sara odmierzyła ilość składnika, a dodatkowo spulchniła proszek, jak podczas przesiewania.

W przypadku gotowej mieszanki do naleśników ma to sens. Jednocześnie pozwala pozbyć się grudek w masie i zgarnąć je z pojemnika lub torebki. A jeśli chodzi o same naleśniki, to akurat dość łatwo jest na oko określić, jaka powinna być właściwa konsystencja. Ten sposób bardzo dobrze sprawdza się również w przypadku innych suchych składników takich jak mąka, kakao w proszku czy cukier puder.

Trik z TikToka. Czy to naprawdę działa?

Nie wszyscy widzowie są przekonani do tego pomysłu. W wielu komentarzach podkreśla się, że można po prostu użyć łyżki i miarki kuchennej. Jednak zastosowanie któregokolwiek z tych narzędzi nie pomaga wcale pozbyć się grudek w suchych składnikach! Za pomocą odpowiedniego rodzaju trzepaczki - w tym przypadku trzepaczki balonowej, można przesiać suche składniki, ograniczając przy tym do minimum ryzyko narobienia sobie niepotrzebnego bałaganu.

Poza tym, gdy suche składniki zostaną odmierzone i przełożone do miski, można ponownie użyć trzepaczki, by je szybko wymieszać. Mamy wtedy pewność, że zostały napowietrzone i nie musimy dodatkowo brudzić innych narzędzi kuchennych.

Wadą tego rozwiązania jest możliwość niedokładnego odmierzenia składników. Użycie tego triku do szybkiego przeniesienia ich na wagę jest genialnym rozwiązaniem. W ten sposób możesz przesiać i odmierzyć składniki za jednym zamachem.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Agora SA