Więcej trików i porad domowych znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Obranie papryki ze skórki stanowi spore wyzwanie. Jest cienka, gładka i ściśle przylegająca. Pozbycie się jej może być więc prawdziwym utrapieniem. Można oczywiście zjeść paprykę ze skórką, ale czasem obranie warzywa jest konieczne. Jak szybko obrać paprykę? Jest na to kilka sposobów.
Poddanie papryki takiej obróbce znacznie ułatwi obranie jej ze skórki. Warzywo należy umyć, pozbyć się środka i pokroić je na mniejsze kawałki. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Kawałki papryki układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika na około 20 minut. Po tym czasie skórka powinna się pomarszczyć i przy obieraniu łatwo odchodzić od miąższu.
Warzywo można również sparzyć. Do tego potrzebne będzie naczynie z gorącą wodą. Wkładamy paprykę do środka, obracamy ją kilka razy i wyjmujemy. Skórka powinna bez problemu dać się zdjąć.
Krojenie papryki nie jest wielką filozofią. Każdy chce to jednak zrobić jak najsprawniej i jak najszybciej. Z pomocą przychodzi szef kuchni w The Macro Kitchen, który na TikToku pokazał, jak w wygodny sposób można pokroić paprykę. Filmik trwa niewiele ponad minutę, ale samo krojenie zajmuje znacznie mniej czasu.
Na początku kucharz odkrawa górną część warzywa. Następnie pozbywa się w ten sam sposób spodu papryka. Potem przecina jej boczną ściankę i rozkłada na blacie. Nożem wycina środek papryki i zaczyna kroić ją na cienkie paski. Jego metoda z pewnością ułatwi wam krojenie, jeśli do tej pory nie robiliście tego w ten sposób.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.