Kruche ciasto - kto go nie kocha? Jego zaletą jest łatwość przygotowania, możliwość zamrożenia i oczywiście smak, który można określić jako słodki, lecz nie ociekający słodyczą, i delikatny. Proponowane przez nas kruche ciasteczka maślane mogą być ozdobą wielkanocnego koszyczka. Na ich widok niejedno dziecko (i nie tylko dziecko) z pewnością zrobi maślane oczy i nie oprze się pokusie zajadania się nimi.
Zobacz wideo Kruche ciasteczka z dodatkami w czekoladzie
Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl.
Kruche ciasteczka maślane. Potrzebne składniki
- szklanka cukru pudru;
- 2 szklanki mąki;
- szczypta soli;
- 200 g masła (opcjonalnie 50 g, jeśli ciasto się nie zagniata);
- 3 żółtka jajek;
- cukier waniliowy lub wanilinowy.
Przygotowanie kruchych ciasteczek - krok po kroku
- Mąkę, sól, cukier puder oraz cukier waniliowy należy dokładnie wymieszać razem, a następnie dodać masło i żółtka z jaj. Następnie należy zagnieść ciasto na jednolitą masę i wstawić przygotowane ciasto do lodówki na godzinę.
- Po schłodzeniu ciasto należy rozwałkować na macie nieprzywierającej lub podsypać mąką. Ciasteczka wykrawa się wielkanocnymi foremkami.
- Przed wykrojeniem ciastek możemy odcisnąć dowolny wzór ozdobnym wałkiem bądź też innym wzornikiem na całej powierzchni ciasta.
- Ciastka należy przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec 10 minut w piekarniku nastawionym na 180°C.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.