Wielkanoc to rodzinny czas spotkań w mniejszym lub większym gronie. Na małe, klimatyczne przyjęcie ciekawą propozycją może być łosoś pieczony w plastrach boczku, który jest jednocześnie delikatny i pożywny. Jak przygotować obiad wielkanocny z rybą w głównej roli? Poniżej prezentujemy prosty przepis na łososia oraz kilka alternatywnych propozycji.
Obiad wielkanocny: łosoś w plastrach boczku - lista składników
Obiad wielkanocny musi być podany w odpowiedniej oprawie. Specjalnie udekorowany stół i odświętna zastawa to coś, co na pewno stworzy świąteczny klimat. Nasza propozycja na proste i smaczne danie to łosoś pieczony w plastrach boczku z dodatkiem sosu musztardowo-miodowego. Lista zakupów nie jest długa, jak zwykle liczą się świeże produkty dobrej jakości. O szczegółach piszemy poniżej.
- filet z łososia - 4 sztuki,
- boczek - kilka cienkich plastrów,
- musztarda francuska - 3 łyżki stołowe,
- miód - pół łyżki stołowej,
- koperek - 1 pęczek,
- ulubiona przyprawa - 2 szczypty,
- ziemniaki - 4 sztuki,
- cebula - połówka,
- oliwa z oliwek,
- śmietana 18% - kilka łyżek stołowych lub mleko 1/3 szklanki.
- sok z połowy cytryny,
- odrobina masła do ziemniaków,
- sól, pieprz.
Zobacz wideo Indyjski łosoś z makaronem ryżowym w sosie z serka śmietankowego
Obiad na Wielkanoc: łosoś z boczkiem w sosie miodowo-musztardowym. Przepis krok po kroku
Jak zrobić pyszną rybę na obiad na Wielkanoc? Przepis jest prosty i szybki, a efekt końcowy powinien zachwycić wszystkich zgromadzonych biesiadników. Oto prosta receptura na łososia w boczku w sosie miodowo-musztardowym z dodatkiem puree:
- Na początku łososia należy polać oliwą i posypać ulubioną przyprawą. W kolejnym kroku łososia zawijamy w plastry boczku (należy zostawić kilka plasterków na dodatek do ziemniaków), przekładamy do naczynia żaroodpornego, następnie wkładamy do piekarnika, który wcześniej nagrzewamy do około 180 stopni. Rybę w boczku należy piec przez kwadrans.
- Następnie przygotowujemy sos. Mieszamy 1 łyżeczkę oliwy z oliwek, miód i musztardę, dodajemy sól i pieprz do smaku. Dolewamy sok z cytryny i mieszamy. Pamiętaj, że sos po wymieszaniu musi mieć jednolitą konsystencję. Na koniec dodajemy posiekany koperek.
- W drugiej części przygotowań należy obrać i umyć ziemniaki. Resztę boczku i cebulę drobno kroimy i smażymy. Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę, mieszamy z boczkiem i cebulą. Na koniec dodajemy śmietanę (można też użyć mleka ok. 1/3 szklanki), masło oraz przyprawę i ponownie mieszamy.
- Następnie na tak przygotowane ziemniaki wykładamy łososia i polewamy sosem.
Pomysły na obiad na Wielkanoc - alternatywne propozycje
W poszukiwaniu smacznych pomysłów na obiad na Wielkanoc warto wypróbować kilka innych przepisów. Poniżej pyszne alternatywy na małe i duże przyjęcia wielkanocne.
Zobacz też: Śniadanie wielkanocne. Co powinno się znaleźć w menu? Przygotuj listę zakupów już dziś!