Obiad na Wielkanoc - łosoś pieczony w plastrach boczku w sosie na bazie musztardy i miodu

Obiad na Wielkanoc to duże pole do interpretacji. Tak naprawdę każdy może przygotować swoje ulubione danie. W święta wielkanocne to dodatki grają główną rolę, a w kwestii głównego dania obowiązuje pełna dowolność.

Wielkanoc to rodzinny czas spotkań w mniejszym lub większym gronie. Na małe, klimatyczne przyjęcie ciekawą propozycją może być łosoś pieczony w plastrach boczku, który jest jednocześnie delikatny i pożywny. Jak przygotować obiad wielkanocny z rybą w głównej roli? Poniżej prezentujemy prosty przepis na łososia oraz kilka alternatywnych propozycji. 

Obiad wielkanocny: łosoś w plastrach boczku - lista składników 

Obiad wielkanocny musi być podany w odpowiedniej oprawie. Specjalnie udekorowany stół i odświętna zastawa to coś, co na pewno stworzy świąteczny klimat. Nasza propozycja na proste i smaczne danie to łosoś pieczony w plastrach boczku z dodatkiem sosu musztardowo-miodowego. Lista zakupów nie jest długa, jak zwykle liczą się świeże produkty dobrej jakości. O szczegółach piszemy poniżej. 

  • filet z łososia - 4 sztuki,  
  • boczek - kilka cienkich plastrów, 
  • musztarda francuska - 3 łyżki stołowe, 
  • miód - pół łyżki stołowej, 
  • koperek - 1 pęczek, 
  • ulubiona przyprawa - 2 szczypty, 
  • ziemniaki - 4 sztuki, 
  • cebula - połówka, 
  • oliwa z oliwek, 
  • śmietana 18% - kilka łyżek stołowych lub mleko 1/3 szklanki. 
  • sok z połowy cytryny,
  • odrobina masła do ziemniaków,
  • sól, pieprz.
Zobacz wideo Indyjski łosoś z makaronem ryżowym w sosie z serka śmietankowego

Obiad na Wielkanoc: łosoś z boczkiem w sosie miodowo-musztardowym. Przepis krok po kroku 

Jak zrobić pyszną rybę na obiad na Wielkanoc? Przepis jest prosty i szybki, a efekt końcowy powinien zachwycić wszystkich zgromadzonych biesiadników. Oto prosta receptura na łososia w boczku w sosie miodowo-musztardowym z dodatkiem puree:

  • Na początku łososia należy polać oliwą i posypać ulubioną przyprawą. W kolejnym kroku łososia zawijamy w plastry boczku (należy zostawić kilka plasterków na dodatek do ziemniaków), przekładamy do naczynia żaroodpornego, następnie wkładamy do piekarnika, który wcześniej nagrzewamy do około 180 stopni. Rybę w boczku należy piec przez kwadrans.
  • Następnie przygotowujemy sos. Mieszamy 1 łyżeczkę oliwy z oliwek, miód i musztardę, dodajemy sól i pieprz do smaku. Dolewamy sok z cytryny i mieszamy. Pamiętaj, że sos po wymieszaniu musi mieć jednolitą konsystencję. Na koniec dodajemy posiekany koperek.
  • W drugiej części przygotowań należy obrać i umyć ziemniaki. Resztę boczku i cebulę  drobno kroimy i smażymy. Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę, mieszamy z boczkiem i cebulą. Na koniec dodajemy śmietanę (można też użyć mleka ok. 1/3 szklanki), masło oraz przyprawę i ponownie mieszamy.
  • Następnie na tak przygotowane ziemniaki wykładamy łososia i polewamy sosem.  

Pomysły na obiad na Wielkanoc - alternatywne propozycje 

W poszukiwaniu smacznych pomysłów na obiad na Wielkanoc warto wypróbować kilka innych przepisów. Poniżej pyszne alternatywy na małe i duże przyjęcia wielkanocne

Zobacz też: Śniadanie wielkanocne. Co powinno się znaleźć w menu? Przygotuj listę zakupów już dziś!

Więcej o: