Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Ciekawostką jest, że placek po węgiersku jest tym samym co placek po zbójnicku. Dlaczego? Nazwa jest związana wyłącznie z regionem, w którym o tymże placku będziemy rozprawiać. Zajmijmy się jednak jego przygotowaniem. Placek po węgiersku - przepis jest tak skonstruowany, że można go dowolnie przygotowywać, również w wersji wege.
Placek po węgiersku - przepis klasyczny. Czego będziesz potrzebować?
Do placka po węgiersku/po zbójnicku potrzebujesz poniższych składników (w nawiasie są opcje wegetariańskie). Liczba poszczególnych składników powinna być dopasowana do liczby planowanych porcji. Podane wartości są wyłącznie orientacyjne.
Placek:
- ziemniaki - 1,5 - 2 kilogramów,
- jajko - 1 lub 2 sztuki (zależne od wielkości),
- mąka pszenna - kilka łyżek,
- cebula - 1 - 2 sztuki (ta sama zależność, co w przypadku jajek),
- przyprawy do smaku - sól, pieprz i oregano.
Zobacz wideo Drugie życie ziemniaka - placki z ziemniaczanego puree
Gulasz węgierski/zbójnicki:
- mięso (lub tofu, boczniaki czy kotlety sojowe) - pół kilograma,
- cebula - 2 sztuki,
- marchew - 2 sztuki,
- pomidory - 2 sztuki,
- czosnek - kilka ząbków,
- papryka - 1 lub 2 sztuki,
- pieczarki - ćwierć kilograma,
- woda/bulion warzywny/rosół - 1 - 2 szklanki,
- tłuszcz do smażenia,
- przyprawy - sól, pieprz, chili, liście laurowe, ziele angielskie etc.
Placek po węgiersku - przepis klasyczny. Instrukcja przygotowania zbójeckiej pyszności
Przyrządzenie tego pysznego dania składa się z następujących kroków:
- Mięso, warzywa i grzyby pokrój w nieduże, wygodne do jedzenia kawałki;
- Cebulę i czosnek zeszklić na tłuszczu, po czym na tej samej patelni zrumienić mięso;
- Dodaj marchew, grzyby i paprykę. Podsmażaj przez pewien czas;
- W tym samym czasie zagotuj wodę/bulion/rosół;
- Gdy zacznie się gotować, dodaj mięso i warzywa;
- Duś około kwadransu, w międzyczasie dodaj też pomidory i również podduś;
- Nie zapomnij przyprawić całości chili, pieprzem, solą i innymi przyprawami;
- Gdy gulasz się gotuje, zrób placki ziemniaczane;
- Ziemniaki i cebulę zetrzyj na tarce i odciśnij z wody;
- Dodaj jajka i mąkę. Przypraw i ugnieć dłońmi na gęstą masę;
- Gdy gulasz będzie gotowy, usmaż dość duże placki o mniej więcej równej grubości;
- Nałóż placki na talerze i nakładaj na nie farsz z gulaszu;
Smacznego!
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.