Placek po węgiersku - przepis na zbójecko pyszny obiad. Zaskakuje przepis na danie w wersji wege

Placek po węgiersku jest jednym z klasycznych, polskich dań regionalnych. To pyszny i sycący posiłek, który łatwo zrobić, ale będziesz trzeba poświęcić odpowiednią ilość czasu na jego przygotowanie. Jednak naprawdę warto się poświęcić dla takiego wspaniałego posiłku.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Ciekawostką jest, że placek po węgiersku jest tym samym co placek po zbójnicku. Dlaczego? Nazwa jest związana wyłącznie z regionem, w którym o tymże placku będziemy rozprawiać. Zajmijmy się jednak jego przygotowaniem. Placek po węgiersku - przepis jest tak skonstruowany, że można go dowolnie przygotowywać, również w wersji wege.

Placek po węgiersku - przepis klasyczny. Czego będziesz potrzebować? 

Do placka po węgiersku/po zbójnicku potrzebujesz poniższych składników (w nawiasie są opcje wegetariańskie). Liczba poszczególnych składników powinna być dopasowana do liczby planowanych porcji. Podane wartości są wyłącznie orientacyjne.

Placek:

  • ziemniaki - 1,5 - 2 kilogramów,
  • jajko - 1 lub 2 sztuki (zależne od wielkości),
  • mąka pszenna - kilka łyżek,
  • cebula - 1 - 2 sztuki (ta sama zależność, co w przypadku jajek),
  • przyprawy do smaku - sól, pieprz i oregano.
Zobacz wideo Drugie życie ziemniaka - placki z ziemniaczanego puree

Gulasz węgierski/zbójnicki:

  • mięso (lub tofu, boczniaki czy kotlety sojowe) - pół kilograma,
  • cebula - 2 sztuki,
  • marchew - 2 sztuki,
  • pomidory - 2 sztuki,
  • czosnek - kilka ząbków,
  • papryka - 1 lub 2 sztuki,
  • pieczarki - ćwierć kilograma,
  • woda/bulion warzywny/rosół - 1 - 2 szklanki,
  • tłuszcz do smażenia,
  • przyprawy - sól, pieprz, chili, liście laurowe, ziele angielskie etc.

Placek po węgiersku - przepis klasyczny. Instrukcja przygotowania zbójeckiej pyszności

Przyrządzenie tego pysznego dania składa się z następujących kroków:

  1. Mięso, warzywa i grzyby pokrój w nieduże, wygodne do jedzenia kawałki;
  2. Cebulę i czosnek zeszklić na tłuszczu, po czym na tej samej patelni zrumienić mięso;
  3. Dodaj marchew, grzyby i paprykę. Podsmażaj przez pewien czas;
  4. W tym samym czasie zagotuj wodę/bulion/rosół;
  5. Gdy zacznie się gotować, dodaj mięso i warzywa;
  6. Duś około kwadransu, w międzyczasie dodaj też pomidory i również podduś;
  7. Nie zapomnij przyprawić całości chili, pieprzem, solą i innymi przyprawami;
  8. Gdy gulasz się gotuje, zrób placki ziemniaczane;
  9. Ziemniaki i cebulę zetrzyj na tarce i odciśnij z wody;
  10. Dodaj jajka i mąkę. Przypraw i ugnieć dłońmi na gęstą masę;
  11. Gdy gulasz będzie gotowy, usmaż dość duże placki o mniej więcej równej grubości;
  12. Nałóż placki na talerze i nakładaj na nie farsz z gulaszu;

Smacznego!

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.