-
Haps
-
Jak przygotować
- Ciasto cytrynowe - przepis na deser, który pachnie cytrusami. Jest banalnie prosty i szybki
Ciasto cytrynowe - przepis na deser, który pachnie cytrusami. Jest banalnie prosty i szybki
Ciasto cytrynowe nie tylko atrakcyjnie wygląda na stole, ale i tak samo pachnie. Na dodatek, oczywiście rozpływa się w ustach. Wbrew nazwie, obecność cytryny wcale nie dominuje smaku ciasta, a jedynie delikatnie go orzeźwia. Przygotowanie deseru będzie stanowiło świetny pretekst do zorganizowania rodzinnych i towarzyskich spotkań, również przy specjalnych okolicznościach.
Ciasto cytrynowe to wypiek, który można określić mianem delikatnego i puszystego. W niektórych domach ciasto cytrynowe polane lukrem nazywa się cytryniakiem. Świetnie sprawdza się w menu podczas takich uroczystości jak urodziny czy imieniny, nadaje się także na Wielkanocny stół. Dodatek cytryny nadaje mu lekko kwaskowatego posmaku. Jego przygotowanie nie powinno zająć wam więcej niż godzinę zegarową.
Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl.
Ciasto cytrynowe - przepis na pyszny deser. Jakie składniki potrzebujesz?
- 200 g mąki orkiszowej lub pszennej;
- 160 g cukru spożywczego;
- 3 jajka;
- 155 g miękkiego masła;
- zawartość 2 łyżek śmietany;
- sok wyciśnięty z 1 małej cytryny;
- otarta (czyli oparzona, odszorowana, a następnie starta tylko wierzchnią część (żółtą) na tarce o małych oczkach) skórka z 1 i 1/2 cytryny;
- łyżeczka proszku do pieczenia.
Zobacz wideo Cytryna i jej zastosowania. Możecie się zdziwić!
Ciasto cytrynowe - etapy przygotowania
- Jajka należy ucierać z cukrem do uzyskania puszystej, jasnej masy. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
- Do masy jajecznej należy dodać nieco mąki, śmietanę oraz całe masło i zmiksować. Następnie pozostałą część mąki, sok z cytryny oraz skórkę z cytryny należy miksować do momentu połączenia się poszczególnych składników.
- Ciasto przełożyć do foremki wyłożonej na samym dnie papierem do pieczenia, o bokach posmarowanych masłem. Całość piec przez ok. 40 min do uzyskania tzw. suchego patyczka (test polegający na wbiciu na chwilę drewnianego patyczka lub wykałaczki w środek ciasta pozwala sprawdzić, czy ciasto się wystarczająco upiekło).
- Po upieczeniu gotowe ciasto odstawiamy do wystudzenia. Można polać je lukrem.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.