Pasztet z cukinii - pyszny i prosty. Postaw na te dodatki, by był aromatyczny i wyrazisty

Przepis na pasztet z cukinie sprawdzi się na Wielkanoc i nie tylko. To smaczna i znacznie zdrowsza alternatywa dla klasycznych mięsnych pasztetów. Sprawdź, jak go przygotować i zaskocz swoich bliskich nowym i pysznym smakiem.

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Jeśli szukasz ciekawego przepisu na zbliżające się święta Wielkanocne lub chcesz urozmaicić swoją dietę pasztet z cukinii to świetny pomysł, który warto wypróbować. Jest lekki, a jednocześnie sycący. To sprawdzona alternatywa dla tradycyjnego, mięsnego pasztetu. Sprawdź, jak przygotować go w kilku krokach. 

Pasztet z cukinii - w czym tkwi jego sekret?

Pasztet z cukinii to smaczny dodatek do dań, a także pożywna i sycąca przekąska. Głównym składnikiem jest cukinia - bogata w potas, żelazo, magnez oraz witaminę C, K i B1. Warzywo pomaga też odkwasić organizm i pozytywnie wpływa na proces trawienia. Niewielka ilość tłuszczu i niska kaloryczność sprawiają, że cukinia to świetny produkt dla wszystkich, którzy się odchudzają (100 g surowej cukinii to zaledwie 15 kcal). Warto też wspomnieć, że warzywo jest bardzo smaczne.

Do pasztetu z cukinii warto dodać też marchewkę, która wzbogaci smak potrawy. Nie może zabraknąć czosnku i przypraw, dzięki którym pasztet będzie aromatyczny i smaczny.

Zobacz wideo Pasztet z jajek idealny na Wielkanoc [HAPS VEGE]

Przepis na domowy pasztet z cukinii

Składniki:

  • 3 szklanki cukinii starej na tarce o grubych oczkach, 
  • 1 duża marchewka starta na tarce
  • ½ szklanki kaszy manny
  • 4 jajka
  • 2 cebule 
  • 5 ząbków czosnku
  • ½ szklanki oleju roślinnego
  • ½  łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • pęczek natki pietruszki 
  • świeże zioła: lubczyk, oregano, bazylia, koperek
  • sól
  • grubo mielony pieprz

Sposób przygotowania pasztetu z cukinii:

Zaczynamy od pokrojenia cebuli i czosnku, które podsmażamy na oliwie. Dodajemy wszystkie drobno pokrojone zioła, sól i pieprz. 

W dużej misce umieszczamy wcześniej startą i odciśniętą cukiernię i marchew. Dodajemy podsmażone warzywa i zioła. Dokładnie mieszamy. Wbijamy jajka, dodajemy kaszę mannę, olej i pozostałe przyprawy. 

Formę skrapiamy olejem i wypełniamy dokładnie wymieszana masą. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez godzinę w 190º C. 

Pasztet jest gotowy do podania po przestudzeniu. Świetnie smakuje sam lub jako dodatek do dań.  

***

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.