Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Jeśli szukasz ciekawego przepisu na zbliżające się święta Wielkanocne lub chcesz urozmaicić swoją dietę pasztet z cukinii to świetny pomysł, który warto wypróbować. Jest lekki, a jednocześnie sycący. To sprawdzona alternatywa dla tradycyjnego, mięsnego pasztetu. Sprawdź, jak przygotować go w kilku krokach.
Pasztet z cukinii to smaczny dodatek do dań, a także pożywna i sycąca przekąska. Głównym składnikiem jest cukinia - bogata w potas, żelazo, magnez oraz witaminę C, K i B1. Warzywo pomaga też odkwasić organizm i pozytywnie wpływa na proces trawienia. Niewielka ilość tłuszczu i niska kaloryczność sprawiają, że cukinia to świetny produkt dla wszystkich, którzy się odchudzają (100 g surowej cukinii to zaledwie 15 kcal). Warto też wspomnieć, że warzywo jest bardzo smaczne.
Do pasztetu z cukinii warto dodać też marchewkę, która wzbogaci smak potrawy. Nie może zabraknąć czosnku i przypraw, dzięki którym pasztet będzie aromatyczny i smaczny.
Składniki:
Sposób przygotowania pasztetu z cukinii:
Zaczynamy od pokrojenia cebuli i czosnku, które podsmażamy na oliwie. Dodajemy wszystkie drobno pokrojone zioła, sól i pieprz.
W dużej misce umieszczamy wcześniej startą i odciśniętą cukiernię i marchew. Dodajemy podsmażone warzywa i zioła. Dokładnie mieszamy. Wbijamy jajka, dodajemy kaszę mannę, olej i pozostałe przyprawy.
Formę skrapiamy olejem i wypełniamy dokładnie wymieszana masą. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez godzinę w 190º C.
Pasztet jest gotowy do podania po przestudzeniu. Świetnie smakuje sam lub jako dodatek do dań.
***
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.