Dania na Wielkanoc. Których dań nie może zabraknąć na stole? Sprawdź tradycyjne świąteczne menu

Jakie dania na Wielkanoc są najbardziej popularne? Oczywiście w każdym domu panują nieco inne tradycje. Istnieją jednak absolutne wielkanocne klasyki, które trudno zastąpić. Oto kilka przykładów.

Menu wielkanocne z żurkiem, barszczem i święconką

Z czym przede wszystkim kojarzy się menu wielkanocne? Na pewno nie może w nim zabraknąć dwóch rzeczy. Pierwszą jest zupa, od której posiłek się rozpoczyna, drugą zaś stanowią typowo świąteczne produkty, które dzień wcześniej zostały poświęcone w koszyku wielkanocnym.  

Chociaż w nowoczesnym wydaniu może to być jakaś wykwintna zupa, to najbardziej popularne są barszcz biały lub żurek. Co je różni? Okazuje się, że obie nazwy często używane są naprzemiennie w zależności od regionalnej lub lokalnej tradycji. Co do zasady warto pamiętać o tym, że:

  • Żurek przyrządza się na zakwasie żytnim;
  • Barszcz biały przygotowywany jest na zakwasie pszennym.

Pokarmy w koszyczku wielkanocnym to w zasadzie pełny wybór produktów, które są charakterystyczne dla Wielkanocy. Najczęściej są to:

Dania na Święta Wielkanocne: najważniejsze pozycje w menu

Które dania na Święta Wielkanocne są najbardziej popularne? W większości domów przynajmniej część wielkanocnego menu pokrywa się ze sobą. Niewątpliwie nie może tutaj zabraknąć jajek, które występują pod wieloma postaciami. Oczywiście podstawowymi wariantami są jaja w majonezie, sosie tatarskim lub faszerowane. W bardzo wielu domach właśnie na Wielkanoc pojawia się tradycyjna sałatka jarzynowa z majonezem. 

Dania na Święta Wielkanocne to także różnego rodzaju pasztety, roladki (np. z łososia) i pieczona biała kiełbasa. W wielu domach nie może też np. zabraknąć aromatycznych wędzonych żeberek wieprzowych lub kojarzonej ze świętami szynki w galarecie. Szczególnie w niektórych regionach dużą popularnością cieszą się galarety z kurczaka lub wieprzowe. Wreszcie często daniem popisowym bywa pieczony schab.  

Zobacz wideo Wielki test jajek. Który przepis najbardziej przypadł nam do gustu?

Dania na wielkanocny stół: ciasta

Jakie jeszcze dania na wielkanocny stół będą najbardziej odpowiednie? W tym szczególnym dniu w menu nie może zabraknąć ciast. Oczywiście pierwszeństwo mają tu wielkanocne baby, mazurki i serniki. Każde z tych ciast może zostać przygotowane na wiele sposobów. Choćby popularna babka piaskowa może być cytrynowa, czekoladowa, ale także marchewkowa lub przygotowana według przepisu z dodatkiem majonezu.

Również mazurki mogą przybierać bardzo różne postaci. W tym przypadku podstawowym wyróżnikiem jest rodzaj masy. Najpopularniejszy mazurek robiony jest z masą kajmakową, ale pojawiają się także wersje czekoladowe, orzechowe, pomarańczowe lub cytrynowe.

Popularny świąteczny sernik to również ciasto, które przygotować można według przynajmniej kilku przepisów. Może to być klasyczny sernik z rodzynkami na czarnym lub białym spodzie, ale także ciasto z morelami, ananasem lub sernik z rosą. Osoby, które mają nieco mniej czasu, mogą zająć się przygotowaniem pysznego sernika na zimno.  

Jakie dania na Wielkanoc dla dzieci?

Jakie dania na Wielkanoc dla dzieci będą najlepszym wyborem? W tym przypadku ważne jest to, aby potrawy były kolorowe, nieprzesadnie tłuste i podawane w ilościach dostosowanych dla najmłodszych. Jajka z majonezem lub faszerowane obowiązkowo muszą być kolorowo przystrojone. Żurek można zastąpić np. zupą - kremem z zielonego groszku. Dobrze sprawdzą się też wszelkiego rodzaju przekąski takie, jak nabijane na wykałaczki niewielkie tortille z nadzieniem, roladki z łososia czy smakowite duszone polędwiczki. Zamiast sałatki jarzynowej można dzieciom podać smaczną i lekką sałatkę z kurczaka i ananasa.  Jako deser doskonale sprawdzą np. niewielkie babeczki, bezy i wiosenne ciasteczka. 

Zobacz też: Szynka pieczona: nie tylko na wielkanocny stół. Słodycz owoców podkręci smak mięsa [PRZEPISY]

Więcej o:
Copyright © Agora SA