Dania na Wielkanoc. Których dań nie może zabraknąć na stole? Sprawdź tradycyjne świąteczne menu

Jakie dania na Wielkanoc są najbardziej popularne? Oczywiście w każdym domu panują nieco inne tradycje. Istnieją jednak absolutne wielkanocne klasyki, które trudno zastąpić. Oto kilka przykładów.

Menu wielkanocne z żurkiem, barszczem i święconką

Z czym przede wszystkim kojarzy się menu wielkanocne? Na pewno nie może w nim zabraknąć dwóch rzeczy. Pierwszą jest zupa, od której posiłek się rozpoczyna, drugą zaś stanowią typowo świąteczne produkty, które dzień wcześniej zostały poświęcone w koszyku wielkanocnym.  

Chociaż w nowoczesnym wydaniu może to być jakaś wykwintna zupa, to najbardziej popularne są barszcz biały lub żurek. Co je różni? Okazuje się, że obie nazwy często używane są naprzemiennie w zależności od regionalnej lub lokalnej tradycji. Co do zasady warto pamiętać o tym, że:

  • Żurek przyrządza się na zakwasie żytnim;
  • Barszcz biały przygotowywany jest na zakwasie pszennym.

Pokarmy w koszyczku wielkanocnym to w zasadzie pełny wybór produktów, które są charakterystyczne dla Wielkanocy. Najczęściej są to:

Co podać na śniadanie wielkanocne? Muszą się tam znaleźć jajka w różnych odsłonach! Zdjęcie ilustracyjne, Malgosia S/shutterstock.comŚniadanie wielkanocne. Co powinno się znaleźć w menu? Przygotuj listę zakupów!

Dania na Święta Wielkanocne: najważniejsze pozycje w menu

Które dania na Święta Wielkanocne są najbardziej popularne? W większości domów przynajmniej część wielkanocnego menu pokrywa się ze sobą. Niewątpliwie nie może tutaj zabraknąć jajek, które występują pod wieloma postaciami. Oczywiście podstawowymi wariantami są jaja w majonezie, sosie tatarskim lub faszerowane. W bardzo wielu domach właśnie na Wielkanoc pojawia się tradycyjna sałatka jarzynowa z majonezem

Dania na Święta Wielkanocne to także różnego rodzaju pasztety, roladki (np. z łososia) i pieczona biała kiełbasa. W wielu domach nie może też np. zabraknąć aromatycznych wędzonych żeberek wieprzowych lub kojarzonej ze świętami szynki w galarecie. Szczególnie w niektórych regionach dużą popularnością cieszą się galarety z kurczaka lub wieprzowe. Wreszcie często daniem popisowym bywa pieczony schab.  

Zobacz wideo Wielki test jajek. Który przepis najbardziej przypadł nam do gustu?

Dania na wielkanocny stół: ciasta

Jakie jeszcze dania na wielkanocny stół będą najbardziej odpowiednie? W tym szczególnym dniu w menu nie może zabraknąć ciast. Oczywiście pierwszeństwo mają tu wielkanocne baby, mazurki i serniki. Każde z tych ciast może zostać przygotowane na wiele sposobów. Choćby popularna babka piaskowa może być cytrynowa, czekoladowa, ale także marchewkowa lub przygotowana według przepisu z dodatkiem majonezu.

Również mazurki mogą przybierać bardzo różne postaci. W tym przypadku podstawowym wyróżnikiem jest rodzaj masy. Najpopularniejszy mazurek robiony jest z masą kajmakową, ale pojawiają się także wersje czekoladowe, orzechowe, pomarańczowe lub cytrynowe.

Popularny świąteczny sernik to również ciasto, które przygotować można według przynajmniej kilku przepisów. Może to być klasyczny sernik z rodzynkami na czarnym lub białym spodzie, ale także ciasto z morelami, ananasem lub sernik z rosą. Osoby, które mają nieco mniej czasu, mogą zająć się przygotowaniem pysznego sernika na zimno.  

szynka wieprzowaSzynka na Wielkanoc 2022. Przepis jest prostszy, niż myślisz

Jakie dania na Wielkanoc dla dzieci?

Jakie dania na Wielkanoc dla dzieci będą najlepszym wyborem? W tym przypadku ważne jest to, aby potrawy były kolorowe, nieprzesadnie tłuste i podawane w ilościach dostosowanych dla najmłodszych. Jajka z majonezem lub faszerowane obowiązkowo muszą być kolorowo przystrojone. Żurek można zastąpić np. zupą - kremem z zielonego groszku. Dobrze sprawdzą się też wszelkiego rodzaju przekąski takie, jak nabijane na wykałaczki niewielkie tortille z nadzieniem, roladki z łososia czy smakowite duszone polędwiczki. Zamiast sałatki jarzynowej można dzieciom podać smaczną i lekką sałatkę z kurczaka i ananasa.  Jako deser doskonale sprawdzą np. niewielkie babeczki, bezy i wiosenne ciasteczka. 

Zobacz też: Szynka pieczona: nie tylko na wielkanocny stół. Słodycz owoców podkręci smak mięsa [PRZEPISY]

Więcej o: