Chociaż wyrażenie "wege żurek" może brzmieć nieco sensacyjnie, to w rzeczywistości smakiem i wyglądem będzie bardzo mocno przypominał najbardziej popularną wersję. Tyle tylko, że zabraknie w nim mięsa. Nie oznacza to jednak, że dla amatorów diety wegetariańskiej pozostanie jedynie "czysta zupa". Można przecież postawić na inne dodatki, które nie mają pochodzenia odzwierzęcego.
Jednocześnie warto dodać: także wege żurek nie jest tym samym, czym barszcz biały. Warto wiedzieć o tym, że:
Mimo wszystko zdarza się jednak, że nazw tych używa się naprzemiennie. Jest to związane z tym, że obie zupy występują w regionalnych wariantach. Niekiedy dość mocną różnią się przy tym od powszechnie przyjętych wzorców.
Jak zrobić żurek wegetariański? Od czego warto zacząć? Przede wszystkim warto sobie zdać sprawę z tego, że w oryginale żurek jest zakwaszaną zupą na bazie mięsnego wywaru. Wędzonka ma duże znaczenie jeśli chodzi o nadanie mu aromatu. Trzeba więc zastanowić się nad dodatkami, które pomogą zastąpić żeberka, boczek i białą kiełbasę. Bardzo popularnym pomysłem są suszone borowiki, boczniaki lub tempeh. Ciekawym pomysłem jest nadanie całości aromatu wędzonki dzięki dodatkowi w postaci wędzonego tofu.
Jak zrobić żurek wegetariański? Przepis może uwzględniać następujące składniki:
Jak zrobić żurek wegetariański krok po kroku? Warto zacząć od pokrojenia tofu wędzonego w drobną kostkę. Następnie należy je usmażyć na oleju (2 łyżki). Tofu wrzuca się do garnka razem z opłukanymi, obranymi i pokrojonymi na małe części warzywami, zalewa 2 l wody i doprowadza do zagotowania się. Następnie dodać trzeba przyprawy, 2 ząbki czosnku i suszone borowiki (ew. inne grzyby). Całość powinna być gotowana na wolnym ogniu pod przykryciem przez 45 min. Kilka minut przed końcem gotowania dodaje się posiekaną połowę z pęczka natki pietruszki.
Wywar trzeba przecedzić. W zupie powinna zostać jedynie marchewka pokrojona w kostkę. Na tym etapie dodaje się zgnieciony ząbek czosnku, majeranek i zmielony pieprz. Może też zaistnieć potrzeba dodania nieco soli. Następnie należy dolać 1,5 - 2 łyżki oleju. Po rozmieszaniu zakwasu należy dodać ok. 250 ml płynu do wywaru. Całość musi się zagotować. Dodajemy chrzan i zaprawiamy zupę śmietaną.
Żurek wegetariański można podawać z jajami na twardo, ziemniakami w mundurkach lub pieczonymi i serem białym. Wybór dodatków zależy już od indywidualnych preferencji.
Zobacz też: Szynka w galarecie. Jak przyrządzić prostą, smaczną i efektowną przystawkę, która udekoruje świąteczny stół?