Żurek wegetariański na Wielkanoc. Co dodać zamiast kiełbasy? Propozycje pysznych wege dodatków

Żurek wegetariański może być równie smaczny, jak ten tradycyjny. Warto tylko zadbać o to, by mięsne dodatki zostały w ciekawy sposób zastąpione. Jak przyrządzić to danie na wielkanocny stół? Podpowiadamy.

Czym wege żurek różni się od tradycyjnego? 

Chociaż wyrażenie "wege żurek" może brzmieć nieco sensacyjnie, to w rzeczywistości smakiem i wyglądem będzie bardzo mocno przypominał najbardziej popularną wersję. Tyle tylko, że zabraknie w nim mięsa. Nie oznacza to jednak, że dla amatorów diety wegetariańskiej pozostanie jedynie "czysta zupa". Można przecież postawić na inne dodatki, które nie mają pochodzenia odzwierzęcego. 

Jednocześnie warto dodać: także wege żurek nie jest tym samym, czym barszcz biały. Warto wiedzieć o tym, że:

Mimo wszystko zdarza się jednak, że nazw tych używa się naprzemiennie. Jest to związane z tym, że obie zupy występują w regionalnych wariantach. Niekiedy dość mocną różnią się przy tym od powszechnie przyjętych wzorców. 

Jak zrobić żurek wegetariański na Wielkanoc?

Jak zrobić żurek wegetariański? Od czego warto zacząć? Przede wszystkim warto sobie zdać sprawę z tego, że w oryginale żurek jest zakwaszaną zupą na bazie mięsnego wywaru. Wędzonka ma duże znaczenie jeśli chodzi o nadanie mu aromatu. Trzeba więc zastanowić się nad dodatkami, które pomogą zastąpić żeberka, boczek i białą kiełbasę. Bardzo popularnym pomysłem są suszone borowiki, boczniaki lub tempeh. Ciekawym pomysłem jest nadanie całości aromatu wędzonki dzięki dodatkowi w postaci wędzonego tofu.   

Zobacz wideo Przepisy wielkanocne - na ciasta i galaretkowe jajka!

Żurek wegetariański: przepis wielkanocny 

Jak zrobić żurek wegetariański? Przepis może uwzględniać następujące składniki:

  • włoszczyzna - 1 tacka;
  • czosnek - 3 ząbki;
  • suszone borowiki - 5 szt.;
  • natka pietruszki - pęczek;
  • zakwas - 250 ml (tu znajdziesz przepis na zakwas);
  • chrzan świeży - 1 łyżeczka;
  • śmietana 18% - 100 g;
  • przyprawy (ziele angielskie, ziarna pieprzu, liście laurowe, majeranek)
  • tofu wędzone - 300 g;
  • olej roślinny - 4 łyżki; 
  • ziemniaki gotowane w mundurkach lub pieczone - kilka sztuk jako dodatek.
  • jajka na twardo

Żurek wegetariański krok po kroku

Jak zrobić żurek wegetariański krok po kroku? Warto zacząć od pokrojenia tofu wędzonego w drobną kostkę. Następnie należy je usmażyć na oleju (2 łyżki). Tofu wrzuca się do garnka razem z opłukanymi, obranymi i pokrojonymi na małe części warzywami, zalewa 2 l wody i doprowadza do zagotowania się. Następnie dodać trzeba przyprawy, 2 ząbki czosnku i suszone borowiki (ew. inne grzyby). Całość powinna być gotowana na wolnym ogniu pod przykryciem przez 45 min. Kilka minut przed końcem gotowania dodaje się posiekaną połowę z pęczka natki pietruszki.  

Wywar trzeba przecedzić. W zupie powinna zostać jedynie marchewka pokrojona w kostkę. Na tym etapie dodaje się zgnieciony ząbek czosnku, majeranek i zmielony pieprz. Może też zaistnieć potrzeba dodania nieco soli. Następnie należy dolać 1,5 - 2 łyżki oleju. Po rozmieszaniu zakwasu należy dodać ok. 250 ml płynu do wywaru. Całość musi się zagotować. Dodajemy chrzan i zaprawiamy zupę śmietaną.  

Żurek wegetariański można podawać z jajami na twardo, ziemniakami w mundurkach lub pieczonymi i serem białym. Wybór dodatków zależy już od indywidualnych preferencji.  

Zobacz też: Szynka w galarecie. Jak przyrządzić prostą, smaczną i efektowną przystawkę, która udekoruje świąteczny stół?

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.