Jaki chleb do żurku będzie najlepszy? Biały barszcz lub właśnie żurek to zupy, które zdecydowanie najczęściej pojawiają się na wielkanocnym stole. Oczywiście im ciekawiej i piękniej będą w tym dniu podane, tym lepiej. Żurek w chlebie zaś nie tylko bardzo dobrze smakuje, ale właśnie doskonale się prezentuje. Oczywiście można posłużyć się gotowym pieczywem, ale to przygotowanie własnych chlebków będzie dowodem prawdziwego kulinarnego kunsztu.
Jak podawać chleb do żurku? Przygotowanie takiego pieczywa musi być podporządkowane ważnej kwestii. Otóż chlebek ma w tym przypadku pełnić funkcję, którą zwykle ma głęboki talerz. Nie wystarczy więc tylko wydrążyć pieczywo, ale również trzeba nadać mu odpowiednią konsystencję. Chlebek nie może rozmięknąć i przeciekać.
Jak przygotować chleb do żurku? W przypadku zakupu gotowego chleba należy wybrać okrągły chlebek z twardym spodem. Trzeba ostrym nożem odciąć górną część pieczywa i odłożyć ją na później. Będzie potem pełnić rolę pokrywki. Następnie należy wydrążyć środek. Jak zabezpieczyć wnętrze przed przeciekaniem? Jednym ze sposobów jest wykorzystanie białka jajka. Trzeba je lekko roztrzepać i wysmarować nim przede wszystkim spód, ale i boki w środku wydrążonego bochenka.
Czy zapiekać chleb do żurku? Jest to konieczne nie tylko z uwagi na to, by bochenek był chrupiący. Przede wszystkim istotne jest nadanie mu właściwej szczelności. Dzięki temu nie zacznie przeciekać. Chlebki wkłada się na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C.
Zobacz też: Szynka pieczona: nie tylko na wielkanocny stół. Słodycz owoców podkręci smak mięsa [PRZEPISY]
W jaki sposób zrobić chlebki do żurku? Na szczęście nie jest to bardzo trudne. Podstawowe składniki także nie są zbyt wyszukane. Na pięć chlebków należy zgromadzić:
Jak przygotować chleb do żurku krok po kroku? Zacząć należy od wymieszania ciepłej wody z drożdżami i cukrem. W dalszej kolejności do misy dodaje się jogurt, sól i mąkę. Należy wyrobić ciasto. Potem przykrywa się je szczelnie folią spożywczą i odstawia do wyrośnięcia. Potrzeba na to ok. 1 godziny.
Po tym czasie ciasto trzeba wyjąć na posypaną mąką stolnicę lub blat roboczy. Wydziela się z niego pięć części, które następnie stają się chlebkami. Przygotowane chlebki należy znów odstawić na 30 min. Wkłada się je do piekarnika nagrzanego do temperatury 230 stopni C. Chlebki przed pieczeniem smaruje się żółtkiem. Piecze się je przez 20 min dotąd, aż staną się rumiane.
Jak podać żurek z chlebem? Danie w bochenku samo jest dość eleganckie i ciekawie się prezentuje. Nie ma więc potrzeby wprowadzania jakichś znaczących modyfikacji. Gorący żurek wraz z jajami i innymi dodatkami wlewa się do wnętrza chlebka. Przed podaniem należy całość przykryć pokrywką z odciętej wcześniej górnej części pieczywa.
Zobacz też: Jajka faszerowane w skorupkach - coś co wszystkim smakuje. Jak zrobić efektowne przekąski na Wielkanoc?