Szynka w galarecie to prawdziwa klasyka na wielkanocnym stole. Nie dość, że przekąska ta jest smaczna, to jeszcze bardzo efektowna. Niektóre osoby traktują ją jako swoje danie popisowe. Bardzo ważne jest też to, że potrawa występuje w bardzo wielu wariantach. Chodzi zarówno o galaretę, jak i dodatki. Jedno jest oczywiste: podstawą zawsze pozostaje wędlina. Zwykle jest to szynka wieprzowa. Można jednak spotkać także zalane wywarem warzywnym mięsa innych rodzajów. Zdarza się jednak, że taką potrawę robi się z wędliny wegańskiej. Wówczas elementem powodującym tężenie bulionu nie jest żelatyna, ale agar.
Jak powinna być przygotowana szynka w galarecie? Co do środka zazwyczaj dodajemy? Pomysłów bywa bardzo wiele. Do najpopularniejszych przepisów należą:
Jak przygotować szynkę w galarecie z warzywami? Zrobienie tego dania nie jest trudne czy pracochłonne. Mimo tego może stać się jedną z najchętniej spożywanych potraw na wielkanocnym stole.
Do przygotowania dużej porcji potrzebne są:
Szynkę w galarecie z warzywami można przygotować dość szybko. Trzeba zacząć od rozkrojenia ugotowanych na twardo jajek tak, żeby powstały ćwiartki. Następnie trzeba rozłożyć plastry szynki na półmisku lub desce. Kawałki jajka, papryki i mieszanki warzyw należy ułożyć na każdym z plastrów szynki w równej ilości. W dalszej kolejności zwijamy kawałki mięsa i związujemy szczypiorkiem tak, żeby całość nie rozpadała się. Tak przygotowane rożki wędrują do głębokiego naczynia. Do przygotowanego wcześniej bulionu trzeba dodać żelatynę. Płynem zalewa się szynkę z warzywami tak, aby żaden z kawałków nie wystawał. Na końcu wstawiamy potrawę do lodówki po to, aby nabrała konsystencji galarety.
Jak jeszcze można przygotować to popularne danie? Szynka w galarecie z jajkiem i majonezem również może być świetnym pomysłem właśnie na Wielkanoc. W tym przypadku lepiej sprawdzi się zwinięcie szynki w roladki. Do ich środka wkłada się masę zrobioną z siekanych jajek, majonezu i musztardy. Całość zalewa bulionem z żelatyną i odstawia do ostygnięcia.
Zobacz też: Mięsa na Wielkanoc - soczysty obiad na święta. Dwa sprawdzone przepisy na schab i królika
Niewątpliwie chrzan jest jednym z bardziej popularnych dodatków na wielkanocnym stole. Stąd też szynka w galarecie z chrzanem również jest popularną świąteczną opcją jeśli chodzi o tę potrawę. W tym przypadku nadzienie do roladek można zrobić z chrzanu pomieszanego z serkiem twarogowym (naturalnym lub chrzanowym). Proporcje? Na opakowanie serka o wadze 150 g przypada 3 lub 4 łyżki tartego chrzanu, ale jest to oczywiście ilość dość umowna.
Jak powinna być podana szynka w galarecie? Z czym najlepiej się komponuje? Danie to samo w sobie dość dobrze się prezentuje i jest bogate. Warto więc tylko zadbać o odpowiednie przybranie. Na wielkanocnym stole z pewnością nie powinno zabraknąć zieleniny w postaci szczypiorku czy zielonego groszku. Potrawa ta powinna być zaś oczywiście podawana ze świeżym pieczywem.
Zobacz też: Jajka faszerowane awokado - poznaj proste przepisy na zdrowe wielkanocne przystawki