Mazurek to klasyka gatunku na wielkanocnym stole w polskich domach. Można go sporządzić z praktycznie każdego rodzaju ciast. Dzisiaj prezentujemy wersję z masą kajmakową i orzechami włoskimi. Masa kajmakowa w smaku przypomina cukierki krówki albo karmel, dzięki czemu powinna przypaść do gustu najmłodszym.
Zobacz wideo Mazurek kajmakowy z czekoladą - klasyka gatunku wielkanocnego stołu
Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl
Lista potrzebnych składników
Składniki pod spód:
- mąka – 250 g;
- cukier puder – 50 g (1/3 szklanki);
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
- zimne masło –150 g;
- 3 żółtka z jaj.
Składniki potrzebne do masy kajmakowej:
- słodzone mleko skondensowanego z puszki – 400 g;
- zawartość 2 łyżek płynnego miodu;
- zawartość 4 łyżek masła;
- zawartość 2 łyżek likieru kawowego (opcjonalnie);
Składniki potrzebne do polewy czekoladowej
- gorzka czekolada lub deserowa (czyli lekko gorzka 50%) – 200 g;
- masło – 100 g;
- 2 łyżki likieru kawowego (opcjonalnie);
- zawartość 1 szklanka orzechów włoskich, lekko zrumienionych na suchej patelni.
Etapy przygotowania spodu
- Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Formę o wymiarach 26 × 33 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia.
- Zagniatamy ciasto kruche: na stolnicę wsypujemy mąkę, dodajemy cukier puder i proszek do pieczenia. Następnie dodajemy zimne masło pokrojone w kosteczkę i siekamy składniki na drobną kruszonkę. Wlewamy żółtka i miksujemy składniki do uzyskania jednolitego ciasta. Formujemy z niego gładką kulę, w razie potrzeby podsypujemy mąką.
- Ciasto kroimy nożem na plasterki i rozkładamy je na spodzie blaszki. Ugniatamy palcami na równy placek, następnie dziurkujemy widelcem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy na złoty kolor przez ok. 20 minut.
Etapy przygotowania masy kajmakowej
- Do rondelka z grubym dnem wlewamy mleko skondensowane, dodajemy miód i masło.
- Gotujemy przez około 8 - 10 minut na bardzo małym ogniu, mieszając drewnianą łyżką. Masa musi zgęstnieć i zmienić kolor na jasny brąz. Po ostudzeniu musi dodatkowo zastygnąć.
Etapy przygotowania polewy czekoladowej
- Do rondelka wkładamy pokrojone na kawałki masło i czekoladę połamaną na kosteczki, roztapiamy na małym ogniu, nie przestając mieszać. Miksujemy z likierem kawowym i odstawiamy do ostudzenia.
- Na upieczonym spodzie mazurka rozsmarowujemy masę kajmakową. Gdy zastygnie (około 30 - 60 minut) polewamy całość polewą czekoladową i rozkładamy orzechy do dekoracji.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.