Omlet czekoladowy - na śniadanie lub lunch do pracy. Spróbuj tej metody, a będzie puszysty i delikatny

Omlet czekoladowy to świetny pomysł na słodkie śniadanie, które z pewnością każdemu zasmakuje. To także dobre rozwiązanie na lunch do pracy. Podaj go z ulubionymi dodatkami i świeżymi owocami i ciesz się wyjątkowym smakiem. W naszym przepisie podpowiadamy co zrobić, by był puszysty jak chmurka.

Więcej przepisów na pyszne śniadania znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Omlet na śniadanie to dobry wybór. Jest pożywny i zapewnia energię na resztę dnia. Odpowiednio dobrane dodatki uwydatnią danie. Najbardziej popularne są omlety podawane na słono, jednak te w słodkiej wersji są równie smaczne. Sprawdź jak przygotować to pyszne śniadanie w zaledwie kilka minut.

Czekoladowy omlet - śniadanie które zasmakuje każdemu

Omlet na słodko to przepis, który warto znać. Smakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym. To pomysł na pyszne śniadanie, ale też ciekawa pozycja na lunch do pracy. Przygotowanie jest bardzo proste i nie zajmuje wiele czasu. Obejdzie się bez wychodzenia do sklepu - potrzebne składniki z pewnością znajdziesz w swojej kuchni.

Sekret udanego omleta tkwi w odpowiednim przygotowaniu masy. Jeśli chcesz, by był puszysty i delikatny, ubij białka na sztywną pianę. Smażenie jest równie istotne - nie należy się spieszyć, tylko nastwaić go na mały ogień i przykryć. Tak przygotowany czekoladowy omlet świetnie smakuje z bitą śmietaną i świeżymi owocami.

Zobacz wideo Omlet cesarski. Przepis na śniadanie, obiad i deser

Przepis na puszysty i delikatny czekoladowy omlet 

Składniki:

  • jajko
  • łyżka mąki
  • łyżka kakao
  • kawałek czekolady
  • cukier
  • ekstrakt waniliowy

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od ubicia białka na sztywną pianę.

W miseczce łączymy żółtko z łyżką cukru i odrobiną ekstraktu waniliowego. Mieszamy i dodajemy do białek, miksując na małych obrotach.

Kolejnym krokiem jest dodanie mąki, kakao i drobno posiekanej czekolady. Warto użyć dobrej jakościowo, gorzkiej czekolady. Masę delikatnie mieszamy. 

Omlet smażymy na maśle. Ważne, by masę nakładać na gorącą patelnię. Smażymy z dwóch stron na małym ogniu, pod przykryciem. 

Omlet czekoladowy najlepiej podać ze świeżymi owocami i bitą śmietaną. Sos malinowy lub domowe konfitury również będą świetnie pasować. 

***

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.