Więcej przepisów na pyszne śniadania znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Omlet na śniadanie to dobry wybór. Jest pożywny i zapewnia energię na resztę dnia. Odpowiednio dobrane dodatki uwydatnią danie. Najbardziej popularne są omlety podawane na słono, jednak te w słodkiej wersji są równie smaczne. Sprawdź jak przygotować to pyszne śniadanie w zaledwie kilka minut.
Omlet na słodko to przepis, który warto znać. Smakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym. To pomysł na pyszne śniadanie, ale też ciekawa pozycja na lunch do pracy. Przygotowanie jest bardzo proste i nie zajmuje wiele czasu. Obejdzie się bez wychodzenia do sklepu - potrzebne składniki z pewnością znajdziesz w swojej kuchni.
Sekret udanego omleta tkwi w odpowiednim przygotowaniu masy. Jeśli chcesz, by był puszysty i delikatny, ubij białka na sztywną pianę. Smażenie jest równie istotne - nie należy się spieszyć, tylko nastwaić go na mały ogień i przykryć. Tak przygotowany czekoladowy omlet świetnie smakuje z bitą śmietaną i świeżymi owocami.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Zaczynamy od ubicia białka na sztywną pianę.
W miseczce łączymy żółtko z łyżką cukru i odrobiną ekstraktu waniliowego. Mieszamy i dodajemy do białek, miksując na małych obrotach.
Kolejnym krokiem jest dodanie mąki, kakao i drobno posiekanej czekolady. Warto użyć dobrej jakościowo, gorzkiej czekolady. Masę delikatnie mieszamy.
Omlet smażymy na maśle. Ważne, by masę nakładać na gorącą patelnię. Smażymy z dwóch stron na małym ogniu, pod przykryciem.
Omlet czekoladowy najlepiej podać ze świeżymi owocami i bitą śmietaną. Sos malinowy lub domowe konfitury również będą świetnie pasować.
***
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.