Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Tradycyjnie jajecznica składa się z jajek, soli i pieprzu oraz tłuszczu do smażenia. Niektórzy dodają jeszcze odrobinę śmietany lub zeszkloną cebulę dla podbicia smaku tej potrawy. Warto jednak nieco poeksperymentować i sprawdzić, jak jajecznica będzie smakować z nieco mniej oczywistymi dodatkami. Mamy dla was trzy przepisy na nietypową jajecznicę.
Do tej pory nie wyobrażałeś sobie jajecznicy z przyprawami innymi niż pieprz i sól? Zachęcamy do wypróbowania tej potrawy z dodatkiem cukru.
Składniki:
Przygotowanie:
Kolejny przepis na słodką jajecznicę, tym razem owocową. Do jej przygotowania będziesz potrzebować:
Przygotowanie:
Staropolska jajecznica i wino? Tak, to prawdziwy przepis, a nie primaaprilisowy żart! Receptura ta pochodzi z książki kucharskiej z 1682 roku autorstwa Stanisława Czernieckiego (kuchmistrz ówczesnego wojewody krakowskiego). Przepis brzmi tak:
Masła w rynce rozpuść, jajec rozbij z winem i cukrem, i cynamonem, ubij to społem, a wlej na gorące masło, usmażywszy, daj z rynką, a nie mieszaj.
Innymi słowy, aby przygotować jajecznicę z dodatkiem białego wina, potrzebujemy:
Przygotowanie:
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.