Nietypowa jajecznica? Te sposoby sprawią, że już nigdy nie przygotujesz tradycyjnej wersji tego dania

Nietypowa jajecznica to sposób na przełamanie kulinarnej nudy. Zebraliśmy dla Was trzy naprawdę ciekawe pomysły, które urozmaicą to proste i lubiane danie. Jesteśmy ciekawi, która wersja przypadnie Wam do gustu.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Tradycyjnie jajecznica składa się z jajek, soli i pieprzu oraz tłuszczu do smażenia. Niektórzy dodają jeszcze odrobinę śmietany lub zeszkloną cebulę dla podbicia smaku tej potrawy. Warto jednak nieco poeksperymentować i sprawdzić, jak jajecznica będzie smakować z nieco mniej oczywistymi dodatkami. Mamy dla was trzy przepisy na nietypową jajecznicę.

Z dodatkiem marchewki, czyli nietypowa jajecznica na słodko

Do tej pory nie wyobrażałeś sobie jajecznicy z przyprawami innymi niż pieprz i sól? Zachęcamy do wypróbowania tej potrawy z dodatkiem cukru.

Składniki:

  • jajka - 2 sztuki na jedną porcję,
  • 2 marchewki,
  • tłuszcz do smażenia,
  • przyprawy - pieprz, cynamon i wanilia (lub cukier waniliowy). 

Przygotowanie:

  1. Marchewkę zetrzyj na tarce na drobne wiórki (w tym celu wykorzystaj grubsze oczka tarki);
  2. Podsmaż warzywo na patelni, aż do miękkości;
  3. Jajka wbij do miski (lub od razu na patelnię), lekko roztrzep i przypraw do smaku;
  4. Smaż jak normalną jajecznicę. Podawaj jeszcze gorącą.
Zobacz wideo Tofucznica [HAPS VEGE]

Warzywa zamień na owoce. Sprawdź, jak smakuje jajecznica z bananami

Kolejny przepis na słodką jajecznicę, tym razem owocową. Do jej przygotowania będziesz potrzebować:

  • jajka - 2 sztuki na jedną porcję,
  • jabłko - 1 sztuka,
  • banan - 1 sztuki,
  • łyżeczka kakao,
  • szczypta cynamonu,
  • tłuszcz do smażenia,
  • pieprz i sól - odrobina do smaku.

Przygotowanie:

  • Owoce obierz i drobno pokrój.
  • Podsmaż kawałki bananów i jabłek na gorącym tłuszczu. 
  • Wbij jajka i całość dopraw.
  • Taką wersję jajecznicy możesz udekorować kostkami gorzkiej czekolady. 

Staropolski przepis na jajecznicę z winem. Tak, właśnie z winem

Staropolska jajecznica i wino? Tak, to prawdziwy przepis, a nie primaaprilisowy żart! Receptura ta pochodzi z książki kucharskiej z 1682 roku autorstwa Stanisława Czernieckiego (kuchmistrz ówczesnego wojewody krakowskiego). Przepis brzmi tak:

Masła w rynce rozpuść, jajec rozbij z winem i cukrem, i cynamonem, ubij to społem, a wlej na gorące masło, usmażywszy, daj z rynką, a nie mieszaj.

Innymi słowy, aby przygotować jajecznicę z dodatkiem białego wina, potrzebujemy:

  • 2 jajka
  • odrobinę wina do smaku
  • łyżkę masła do smażenia
  • łyżeczkę cukru
  • szczyptę cynamonu

Przygotowanie:

  • Masło rozpuść na patelni.
  • W misce rozbełtaj jajka, dolej do nich odrobinę wina, a całość wymieszaj z cukrem i cynamonem.
  • Tak przygotowane jajka wylej na patelnię.
  • Smaż do uzyskania pożądanej konsystencji, co jakiś czas mieszając. 

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: