Ciasto jak zebra, czyli metrowiec. Przepis na wypiek, który robiły nasze mamy

Metrowiec, przepis na ciasto, którym wielu z nas zajadało się w dzieciństwie. Długie prawie na metr (stąd jego nazwa) jest dość czasochłonne w przygotowaniu, a jednocześnie na tyle proste, że poradzą sobie osoby bez wprawy w przygotowywaniu wypieków.

Metrowiec to piaskowe ciasto przełożone kremem budyniowym. Dawniej wypiekano je w prostokątnym prodiżu, ale poradzi sobie z nim także zwykły piekarnik. Przygotowanie tego wypieku jest dosyć pracochłonne, warto jednak wypróbować ten przepis, bo z pewnością przypadnie do gustu domownikom.

Zobacz wideo Ciasto metrowiec - wiele warstw i jeszcze więcej kawałków

Przeczytaj więcej na stronie Gazeta.pl

Metrowiec - przepis, który przygotujesz przy pomocy tych składników

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki 
  • 8 jajek
  • 16 łyżek wody
  • 16 łyżek oleju
  • 2 szklanki cukru
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao 

Masa:

  • 3 szklanki mleka
  • 8 łyżek cukru
  • półtorej kostki margaryny
  • 8 czubatych łyżek mąki 







Polewa:

  • pół kostki margaryny
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka wody
  • 2 łyżki kakao

Podziel przygotowywanie ciasta na etapy. Nie zapomnij o polewie

  1. Pierwszym etapem jest wyrobienie ciasta. W tym celu wodę zagotowujemy z cukrem i studzimy. Następnie stopniowo dodajemy mąkę, żółtka jaj, olej, proszek do pieczenia, a na końcu — ubitą pianę z białek.
  2. Przygotowane ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej z nich dodajemy kakao. Oba warianty pieczemy równocześnie w osobnych wąskich blaszkach w piekarniku nastawionym na 180 stopni przez 35-40 minut.
  3. Aby przygotować masę, gotujemy dwie szklanki mleka z cukrem. Pozostałą szklankę mleka rozrabiamy z 8 łyżkami mąki i wlewamy do gotującego się mleka. Całość zagotowujemy, a następnie studzimy gotową masę budyniową.
  4. Margarynę rozcieramy. Dodajemy do niej po łyżce wystudzonego budyniu i miksujemy na puszystą masę.
  5. Upieczone kawałki ciasta kroimy w poprzeczne kromki i smarujemy je naprzemiennie, raz białą, a raz ciemną masą.
  6. Składniki na polewę wkładamy do rondelka, zagotowujemy i studzimy. Gdy nieco ostygnie, polewamy nią gotowy wypiek. 

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.plkobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.