Metrowiec to piaskowe ciasto przełożone kremem budyniowym. Dawniej wypiekano je w prostokątnym prodiżu, ale poradzi sobie z nim także zwykły piekarnik. Przygotowanie tego wypieku jest dosyć pracochłonne, warto jednak wypróbować ten przepis, bo z pewnością przypadnie do gustu domownikom.
Zobacz wideo Ciasto metrowiec - wiele warstw i jeszcze więcej kawałków
Przeczytaj więcej na stronie Gazeta.pl
Metrowiec - przepis, który przygotujesz przy pomocy tych składników
Ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 8 jajek
- 16 łyżek wody
- 16 łyżek oleju
- 2 szklanki cukru
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
Masa:
- 3 szklanki mleka
- 8 łyżek cukru
- półtorej kostki margaryny
- 8 czubatych łyżek mąki
Polewa:
- pół kostki margaryny
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżka wody
- 2 łyżki kakao
Podziel przygotowywanie ciasta na etapy. Nie zapomnij o polewie
- Pierwszym etapem jest wyrobienie ciasta. W tym celu wodę zagotowujemy z cukrem i studzimy. Następnie stopniowo dodajemy mąkę, żółtka jaj, olej, proszek do pieczenia, a na końcu — ubitą pianę z białek.
- Przygotowane ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej z nich dodajemy kakao. Oba warianty pieczemy równocześnie w osobnych wąskich blaszkach w piekarniku nastawionym na 180 stopni przez 35-40 minut.
- Aby przygotować masę, gotujemy dwie szklanki mleka z cukrem. Pozostałą szklankę mleka rozrabiamy z 8 łyżkami mąki i wlewamy do gotującego się mleka. Całość zagotowujemy, a następnie studzimy gotową masę budyniową.
- Margarynę rozcieramy. Dodajemy do niej po łyżce wystudzonego budyniu i miksujemy na puszystą masę.
- Upieczone kawałki ciasta kroimy w poprzeczne kromki i smarujemy je naprzemiennie, raz białą, a raz ciemną masą.
- Składniki na polewę wkładamy do rondelka, zagotowujemy i studzimy. Gdy nieco ostygnie, polewamy nią gotowy wypiek.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.