Sernik na herbatnikach - przepis na puszyste ciasto w sam raz na weekend. Ważny jest sposób pieczenia

Sernik na herbatnikach to świetna opcja na weekendowe łasuchowanie. Przepis na sernik jest bardzo prosty i z łatwością poradzi sobie z nim nawet kuchenny laik. Tylko co zrobić, by sernik perfekcyjnie się upiekł? Wyjaśnimy poniżej.

Więcej przepisów na smaczne desery znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Nadchodzi weekend, a ty jeszcze nie masz pomysłu, jak go sobie osłodzić? Sernik to najlepsze rozwiązanie. Dziś mamy dla ciebie prosty przepis na sernik na herbatnikach, który wychodzi delikatny i puszysty, jeśli zastosujesz się do kilku wskazówek odnośnie sposobu pieczenia. Po pierwsze: sernik pieczemy na środkowym ruszcie piekarnika, lub lekko poniżej, natomiast na dnie piekarnika ustaw naczynie z wodą - para która się wytworzy podczas pieczenia sprawi, że sernik będzie wilgotny i delikatny. Po drugie - uważnie obserwuj sernik w piekarniku. Jak tylko zauważysz, że wierzch zacznie się robić zbyt brązowy, wyłącz górną grzałkę. No i po pieczeniu pozwól ciastu odpocząć przez ok. pół godziny w gorącym piekarniku. Wtedy twój sernik będzie idealny i z pewnością zachwyci weekendowych gości.

Sernik na herbatnikach - przepis:

Składniki:

  • 1 kg kilkukrotnie zmielonego twarogu (sprawdzi się także ser w wiaderka)
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 5 dużych jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 0,5 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki mleka
  • ok. 150 g herbatników

Polewa: 6 łyżek mleka, 150 g czekolady (deserowej lub mlecznej)

Sernik na herbatnikach - sposób wykonania:

Zadbaj, by wszystkie składniki miały temperaturę pokojową.

  1. Oddziel białka od żółtek. Z białek ubij sztywną pianę z dodatkiem soli.
  2. Żółtka utrzyj mikserem na jasną masę i stopniowo dodawaj cukier, aż powstanie puszysty kogel-mogel. Następnie dodawaj po łyżce ser, nie przerywając miksowania. Wsyp proszki budyniowe, dodaj mleko, na koniec cienką stróżką wlewaj olej.
  3. Do masy serowej przełóż ubite białka i delikatnie je wmieszaj szpatułką, by nie straciły swojej struktury.
  4. Przygotuj blaszkę do pieczenia i wyłóż ją papierem i wysmaruj odrobiną masła. Ułóż herbatniki ściśle, jeden obok drugiego i wylej na nie masę serową. Dokładnie wyrównaj wierzch. 
  5. Na dno piekarnika połóż naczynie z wodą (ok. 0,5 l). Sernik piecz według powyższych wskazówek przez ok. godzinę w temperaturze 170.
  6. Kiedy sernik się piecze, przygotuj polewę. Do rondelka wlej mleko i dodaj pokruszoną czekoladę. Podgrzewaj na małym ogniu, aż czekolada się rozpuści. Pozostaw, by polewa nieco przestygła, następnie polej nią upieczony sernik.

Ten prosty przepis na sernik na herbatnikach to prawdziwy weekendowy hit. Jeśli lubisz nieco połasuchować, koniecznie sprawdź ten przepis - na pewno się nie zawiedziesz. Smacznego!

Zobacz wideo

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.