Sernik na herbatnikach - przepis na puszyste ciasto w sam raz na weekend. Ważny jest sposób pieczenia

Sernik na herbatnikach to świetna opcja na weekendowe łasuchowanie. Przepis na sernik jest bardzo prosty i z łatwością poradzi sobie z nim nawet kuchenny laik. Tylko co zrobić, by sernik perfekcyjnie się upiekł? Wyjaśnimy poniżej.

Więcej przepisów na smaczne desery znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Nadchodzi weekend, a ty jeszcze nie masz pomysłu, jak go sobie osłodzić? Sernik to najlepsze rozwiązanie. Dziś mamy dla ciebie prosty przepis na sernik na herbatnikach, który wychodzi delikatny i puszysty, jeśli zastosujesz się do kilku wskazówek odnośnie sposobu pieczenia. Po pierwsze: sernik pieczemy na środkowym ruszcie piekarnika, lub lekko poniżej, natomiast na dnie piekarnika ustaw naczynie z wodą - para która się wytworzy podczas pieczenia sprawi, że sernik będzie wilgotny i delikatny. Po drugie - uważnie obserwuj sernik w piekarniku. Jak tylko zauważysz, że wierzch zacznie się robić zbyt brązowy, wyłącz górną grzałkę. No i po pieczeniu pozwól ciastu odpocząć przez ok. pół godziny w gorącym piekarniku. Wtedy twój sernik będzie idealny i z pewnością zachwyci weekendowych gości.

Placki ziemniaczanePrzepis na placki z gotowanych ziemniaków. Potrzebujesz tylko kilku składników

Sernik na herbatnikach - przepis:

Składniki:

  • 1 kg kilkukrotnie zmielonego twarogu (sprawdzi się także ser w wiaderka)
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 5 dużych jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 0,5 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki mleka
  • ok. 150 g herbatników

Polewa: 6 łyżek mleka, 150 g czekolady (deserowej lub mlecznej)

Sernik na herbatnikach - sposób wykonania:

Zadbaj, by wszystkie składniki miały temperaturę pokojową.

  1. Oddziel białka od żółtek. Z białek ubij sztywną pianę z dodatkiem soli.
  2. Żółtka utrzyj mikserem na jasną masę i stopniowo dodawaj cukier, aż powstanie puszysty kogel-mogel. Następnie dodawaj po łyżce ser, nie przerywając miksowania. Wsyp proszki budyniowe, dodaj mleko, na koniec cienką stróżką wlewaj olej.
  3. Do masy serowej przełóż ubite białka i delikatnie je wmieszaj szpatułką, by nie straciły swojej struktury.
  4. Przygotuj blaszkę do pieczenia i wyłóż ją papierem i wysmaruj odrobiną masła. Ułóż herbatniki ściśle, jeden obok drugiego i wylej na nie masę serową. Dokładnie wyrównaj wierzch. 
  5. Na dno piekarnika połóż naczynie z wodą (ok. 0,5 l). Sernik piecz według powyższych wskazówek przez ok. godzinę w temperaturze 170.
  6. Kiedy sernik się piecze, przygotuj polewę. Do rondelka wlej mleko i dodaj pokruszoną czekoladę. Podgrzewaj na małym ogniu, aż czekolada się rozpuści. Pozostaw, by polewa nieco przestygła, następnie polej nią upieczony sernik.

Szarlotka sypana. Zdj. ilustracyjneSzarlotka sypana - pomysł na szybki i pyszny deser z krótką listą składników

Ten prosty przepis na sernik na herbatnikach to prawdziwy weekendowy hit. Jeśli lubisz nieco połasuchować, koniecznie sprawdź ten przepis - na pewno się nie zawiedziesz. Smacznego!

Zobacz wideo

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: